Крепост "Царевец"

Велико Търново – прелестта на старопрестолния град

Велико Търново е градът, който успява да съчетае в себе си минало със съвремие. Старата ни столица е място с много богато културно наследство, а също и място с бурен обществен живот. Тук в едно се преплитат легенди и действителност. Китното градче е точка, където се пресичат пътищата на много поколения българи, но е и място, където духа на отминалите епохи е запечатан и надали някога ще бъде изтрит. Атмосферата, царяща тук, е неописуема – тя трябва да се усети.

Звук и светлина в Крепост "Царевец"

Звук и светлина в Крепост „Царевец“

Вървейки по улиците ще видите толкова много млади, жизнени лица. А обръщайки поглед на изток, веднага ще се върнете в съвсем друга епоха. Тук стои емблемата на Търново, откакто градът е бил столица на Второто Българско царство. Това е Хълмът-крепост „Царевец“, опасан от всички страни от виещата се в подножието му река Янтра. Този своеобразен скален венец е укрепен с кули и дебели два – три метра. Често се случва духът на това особено за българската история място, да бъде събуждан и огласян от звуците на уникално аудио. Става въпрос за звуците на аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – Звук и Светлина“.

А в непосредствена близост до Крепостта „Царевец“, се разполага хълмът Трапезица. Той е мястото, където открити са основите на седемнадесет църкви. Измежду тях пък се гуши китната „Асенова махала“, където се подслоняват и изящни църкви като „Свети Четиридесет мъченици“, „Успение на Пресвета Богородица“, „Свети Димитър“ и други.

Разходката Ви из старата столица задължително трябва да премине и през Музея на Възраждането и Учредителното събрание. Музеят се намира в Стария конак, а сградата му е била построена от майстор Кольо Фичето. Това е и мястото, където преди сто тридесет и пет години е била приета Търновската конституция. Съвсем близо до това значимо място, се разполага и Археологическият музей, чийто находки включват експонати от всички епохи на историята ни.

Уникална забележителност и туристическа атракция е Мултимедийният посетителски център „Царевград Търнов“. Този музей се разполага на два етажа и в него можете да видите двадесет и девет уникални восъчни скулптури на знакови за историята ни личности. Ще можете да видите например фигурата на цар Иван Асен II, а също и цар Калоян. Пред очите Ви ще „оживее“ и Балдуин Фландърски.

Велико Търново

Велико Търново

Пленени ще останете и от улица „Гурко“, запазила почти непокътната архитектурата на църквата „Свети Свети Константин и Елена“, както и тази на чудната Сарафкина къща. Приказна ще е и разходката Ви из възрожденския квартал „Варуша“. Из него път си проправя и Самоводксата чаршия, чийто галерии, китни занаятчийски работилници и магазинчета, изпълнени с най-различни сувенири, ще Ви очарова.

Още много са прелестите и забележителностите, които Велико Търново ще Ви предложи. Разходката из старата столица никога няма да бъде скучна. Градчето е изпълнено с толкова много история и толкова много кътчета из града и околността свидетелстват за това. Разгледайте ги, опознайте ги, отдъхнете за няколко дни в старопрестолния град и се насладете на обаянието му. А само на 5 км. от града, комфортно кътче като Хотел „Загорие“ в Арбанаси ще Ви предложи уют, а също и близост до някои от най-интересните забележителности!

Хотел Загорие, Арбанаси

Хотел Загорие, Арбанаси

Видяно: 272 пъти

Коментари