Индипаска

Индипасха – легендите за мистичното оброчище!

Индипаска

Индипаска

Индипасха е сред необичайните за посещение от туристи места. Но това не пречи на оброчището да бъде посещавано от стотици поклонници всяка година. Смята се, че местността представлява древно тракийско свещено място, където били извършвани различни обреди. И днес търсещите изцеление идват тук, надявайки се на пречистващата сила на лековитата вода, извираща тук. Мястото е доста тайнствено и пропито с мистицизъм. То е доста добре „скрито“ и трудно за откриване от неопитен турист. До него се достига по два маршрута, но нито един от тях не е леснодостъпен. Намират се табели, улесняващи откриването му, но все пак най-добрият вариант е да посетите това място с местен водач. То е скрито сред вековна гора, а до него ще Ви отведе доста стръмна пътека! Гледката, която ще се разкрие пред очите Ви долу, обаче, напълно си заслужава!

Индипаска

Индипаска

Тракийското оброчище, разположено сред природен парк Странджа, е станало известно сред хората с чудесата, които се случвали на това място. Смята се, че то е известно на хората от преди повече от две хилядолетия. Според легендите тракийските жреци извършвали жертвоприношения в сърцето на Странджа, като по този начин предсказвали бъдещето. Само посветените в тайнството знаели пътя до оброчището.

Индипаска

Индипаска

Тук течала „жива вода“, която лекувала болните. Легендата разказва, че след много векове на забрава, аязмото било открито от бивол. Той служел вярно на стопаните си, но остарял и ослепял. Те обаче не могли да заколят животното, за това го пуснали на свобода. След няколко дни то се появило оздравяло. Скоро след това отново изгубило зрението си, но пак успяло да се излекува. Тогава стопанинът решил да го проследи и открил, че животното отива до скали, в основата на които на тънка струя се прецеждала вода, събираща се в малко езерце. Тя била лекът, с помощта на който биволът успявал да се излекува всеки път. Преданието разказва, че хората също започнали да прииждат на това място, за да се излекуват.

Индипаска

Индипаска

Интерес у хората предизвиква и името на мястото – Индипасха. Няма доказателства за неговия произход, но се смята, че то означава „след Пасха“, което в превод означава срещу/след Великден. Поради тази причина хората и до днес смятат, че водата тук е най-лековита в неделята след Великден.
Ако искате да видите с очите си древното оброчище, то бихте могли да се настаните наблизо – например в Комплекс Ahtopol Beach в Ахтопол, от където лесно ще достигнете до мистичното кътче!

Комплекс Ahtopol Beach, Ахтопол

Комплекс Ahtopol Beach, Ахтопол

Видяно: 3122 пъти

Коментари