smrad_top

Тишина и дивни рилски пейзажи край Смрадливите езера!

Сапарева баня е отправна точка за множество интересни места и забележителности из Рила. Ако сте се упътили към Седемте рилски езера, това е мястото, където да нощувате и от където да започне същинското Ви приключение! Но макар и прелестно красиви, тези езера не са единствените, които можете да посетите, отсядайки в Сапарева баня. Ако искате да се насладите на дивни гледки, но и на спокойствие, тишина, без да има много други туристи и ентусиасти край Вас, то Смрадливите езера ще са не по-лоша дестинация!

smrad3

Името им звучи малко по-смущавано, но пък доста по-интригуващо. Няма нужда да се боите – при разходката няма да Ви преследва неприятна миризма или нещо подобно. Името е вдъхновено от множество легенди. Една от тях е свързана и с живота на Св. Иван Рилски. Според нея група ловци отишли в гората на лов, където видели кравата и телето на светеца. Те решили да ги уловят и убият. Взели месото, но по пътя то се вмирисало толкова много, че го изхвърлили в едно езеро. Неговата вода се разбушувала а на брега изплувала умрялата езерна риба. От тогава до сега в езерото продължава да няма риба.
Подобна е и историята за силна буря, причинила огромни вълни, които изхвърлили рибата на брега. Тя умряла, а от там и името на Смрадливите езера.

Повечето от тези истории се отнасят за едно от езерата – най-голямото. Смрадливото езеро е второ от петте. Разполага се в сърцето на Рила между връх Кьоравица и Рилец. Заслужава си да споменем, че това е най-голямото ледниково езеро в България, а и на Балкански полуостров!

smrad1

То е с овална форма. Дължината му е деветстотин метра, а широчината му достига двеста и шестдесет метра. Площта, която заема е близо 24 хектара. В най-дълбоката си част достига цели двадесет и четири метра. Обемът му е също е внушителен – милион и седемстотин и петдесет кубични метра!
По северния бряг на езерото ще видите стена. Целта ѝ е да повишава нивото на езерото. Неговата вода бива използвана за регулация на водния режим на Рилската каскада. От северния му край изтича поток, който се влива в Рилска река.

Смрадливите езера са интересна дестинация, която няма да Ви остави разочаровани. Те са изключително красиви, а и гледката наоколо също е доста красива. Ако търсите тишина и искате да се насладите на спокойни мигове сред природата, то това е мястото, където да им се отдадете! А Къща за гости „Джули“ ще Ви предложи подслон след дългата Ви разходка!

Видяно: 615 пъти

Коментари