Топ 10 забележителности в България

Топ десет забележителности в България

Макар и малка по територия, България може да се похвали със завиден брой забележителности и множество красиви  места. Някои от тях сигурно сте посещавали, а други – тепърва ще влязат в плановете Ви за бъдещите екскурзии. Всъщност, има няколко кътчета у нас, които задължително трябва да видите поне веднъж в живота. Ето и десет от тях:

Връх Шипка

Връх Шипка

Връх Шипка

Разположен в Стара планина и носил имената Свети Никола и Столетов, днес връх Шипка е символ на героизма и саможертвите, които народа ни е дал за освобождението на България. През 1934 година на това място е построен и Паметникът на свободата – монумент, който всеки истински родолюбец трябва да види!

Рилски манастир

Рилски манастир

Рилски манастир

Освен че е сред най-значимите ни културни паметници, манастирът е включен и в световното културно наследство на ЮНЕСКО. Той може да се похвали с хилядолетно съществуване и е сменял два пъти своето място. Разрушаван и обновяван няколкократно, днес сградите на манастира датират от началото на деветнадесети век, обновени след опустошителен пожар. Двадесет и четириметровите му каменни стени образуват неправилен петоъгълник, а във вътрешността му ще влезете през някоя от двете му железни порти, оставайки изумени от невероятната обстановка, очакваща Ви там.

Пещера Магурата

Пещера Магурата

Пещера Магурата

Близо до село Рабиша в Стара планина ще откриете една от най-големите пещери у нас – Магурата – дълга два километра и половина. В пещерата открити са кости от мечки и хиени, а по стените ѝ ще видите удивителни рисунки от няколко исторически епохи.

Белоградчишките скали

Белоградчишките скали

Белоградчишките скали

Скалните образувания са с височина, достигаща цели двеста метра. Ивицата, която образуват е дълга тридесет километра и широка три. Белоградчишките скали бяха и на път да се превърнат в едно от седемте чудеса на света, при това напълно заслужено!

Райското пръскало

Райското пръскало

Райското пръскало

Наричано и Калоферско пръскало, водопадът е прочут с това, че е най-високият водопад не само у нас но и на целия Балкански полуостров. Височината му е цели 124,5 метра, а гледката към не го е просто удивителна!

Нос Калиакра

Нос Калиакра

Нос Калиакра

Той представлява дълъг и тесен нос, вдаден в морето цели два километра. Обявен е за археологически и природен резерват, а от тук ще имате и невероятната възможност да наблюдавате делфини. Това райско кътче е и един от стоте най-значими туристически обекта у нас.

Резерват Ропотамо

Резерват Ропотамо

Резерват Ропотамо

Разположен на двата бряга на едноименната река, резерватът събира в себе си уникална природна хубост. Това е единственото място у нас, където ще можете да разгледате множество любопитни, а и доста красиви природни обекти, сред които например заливната тераса и лиманната част на реката, както и естествените лонгозни гори. Плажната ивица и пясъчните дюни също ще Ви пленят. А широколистните гори са убежище на множество животински и растителни видове.

Крушунски водопади

Крушунски водопади

Крушунски водопади

Това е място, което определено трябва да посетите. Неговата красота е просто неописуема. Водопадът е образуван от множество карстови тераси и е изключително живописен. По пътя му се образуват малки езерца, преминаващи във водопад, и отново езерце – гледката е просто великолепна.

Дворецът в Балчик

Дворецът в Балчик

Дворецът и ботаническата градина в Балчик

Обединени в архитектурно-парков комплекс, те образуват един същински земен рай. Уникалните постройки, образуващи дворцовия комплекс, съчетани с изящните градини и уникалните растителни видове, морската панорама, спокойствието – едно прелестно кътче!

Седемте рилски езера

Седемте рилски езера

Седемте рилски езера

Те спокойно могат да бъдат обявени за най-впечатляващата природна забележителност у нас, а и не само. Пред гледката на Сълзата, Окото, Бъбрека, Трилистника, Близнака, Рибното и Долното езеро ще останете безмълвни – тази величествена картина е просто неописуема. Вижте я с очите си!

Ако сте обмисляли идеята да посетите Седемте рилски езера, то няма за кога да го отлагате повече. Моментът е идеален, а гледката наистина си заслужава. Перфектно място, където да починете по пътя ще бъде Хотел „Бор“  в Паничище.

Хотел Бор, Паничище

Хотел Бор, Паничище

Видяно: 57522 пъти

Коментари