zaglavna

Остров Свети Иван

Във водите на Черно море България има общо пет острова. Най-големият сред тях е остров Свети Иван. Неговата площ в шестстотин и шестдесет декара. Намира се на деветстотин и десет метра от полуостров Столец, по-известен като Стария Созопол.
През 1965 година островът е обявен за природен, а също така и за археологически резерват. Седем века преди Христа той е бил свещено място за траките, където те направили и свое светилище. По това време на неговия южен бряг се издигал храмов комплекс , чието средище била бронзова статуя на бог Аполон. Тя била висока 13,2 метра.

141_002_Ostrov_Sveti_Ivan.jpg

През пети век след Христа на острова била издигната раннохристиянска базилика. Към шести век се появил и храмът „Света Богородица“. Той бил разрушен, но през десети век получава втори живот, превръщайки се в активен книжовен център.
Храмът бил значително обновен, а през 1308 година получава статут на царски. Той бил разрушен през 1453 година и отново съграден през 1471 година.
Цялата тази богата история на острова обяснява и причините, поради които той многократно е бил обект на археологически проучвания. Последните са проведени през 2010 година. При тях открити били мощите на свето Йоан Кръстител. Днес те са изложени в храма „Свети Свети Кирил и Методий“ в Созопол за поклонение.
На остров Свети Иван място намира и сонарен фар. Той подава сигнали, с които показва на плавателните съдове пътят към бургаския залив. Неговата светлина се вижда на осемнадесет морски мили в навътре в морето. Самият фар е построен през 1911 година.

141_005_Ostrov_Sveti_Ivan.jpg 141_006_Ostrov_Sveti_Ivan.jpgОстровът е известен не само с богатата си история, но и с това, че е дом на множество видове птици. На него и близо разполагащият се остров Свети Петър са регистрирани повече от седемдесет вида птици. Това е и мястото, където може да бъде наблюдавана най-голямата колония от сребристи чайки у нас.
За съжаление до острова не се провеждат туристически посещения. Това обаче съвсем не означава, че няма да имате възможността да стъпите на него. До него бихте могли да достигнете с лодка от пристанището. Доста атрактивна е и гледката на острова от птичи поглед – почитателите на адреналина могат да се насладят на парасейлинг, по време на който ще „прелетят“ точно над него!

141_004_Ostrov_Sveti_Ivan.jpg

Видяно: 409 пъти

Коментари