Тодоровден

Тодоровден или Конският Великден – празникът на пролетта и плодородието!

Тодоровден

Тодоровден

Един от първите прекрасни празници, известяващи пристигането на пролетта, е Тодоровден. Всяка година той бива отбелязван в различен ден, но винаги в първата събота след Сирни Заговезни. Тази година той ще бъде честван на 28 февруари.
Интересен е фактът, че в православният календар се откриват общо шестима светци, носещи името Тодор. В народното съзнание обаче не се прави разлика между тях. Важно е в определеният ден да бъде изразена почитта към светията и неговия сборен образ.
Всъщност, Свети Тодор заема особено място в народните обичаи. Той е една от най-важните фигури в почти всички пролетни ритуали, в тези за смяната на сезоните и за плодородие.
В народните представи стои образът на Свети Тодор, който на този ден с коня си обхожда пролетното поле, проверявайки растат ли посевите. Разказва се как по време на тази обиколка той спира насред полето и забива копието си в земята. На него връзва своя кон, а след това съблича деветте си кожуха и отива при Бога да моли за лято. Това е и причината, поради която Тодоровден бива свързван най-вече с плодородието.
Празникът е познат още и като Конският Великден. Денят бива отбелязван с почитане на коня. Още при изгрев мъжете трябва да станат и да се погрижат за коня си – да го срешат и сплетат гривата му, да го украсят с мъниста и всякакви пискюли, след което да го отведат на водопой. У нас провеждани биват и кушии. Конят, който победи, се окичва с венци и пръв пристига в селото, където бива очакван вкъщи от мома или млада булка. Неговият стопанин получава риза или кърпа, а после обикаля всички къщи, за да честити празника.

Св. Тодор Тирон

Св. Тодор Тирон

Жените пък се заемат с празничната трапеза, защото в дома на победилия кон се спретва хоро и празненство. Замесени и раздавани биват празнични и обредни пити. Те биват майсторски приготвени във формата на кончета и подкови. Хлябът задължително се раздава за да бъдат конете здрави! Приготвят се още супа от гъби, раздава се варена царевица като символ на плодородието.
Ако и Вие искате да станете част от пищните тържества по случай Тодоров ден, то бихте могли да заповядате в китното село Арбанаси. Тук за поредна година ще бъдат организирани празненства по случая. В селото се намира една от най-добрите конни бази у нас. Подбрани са около двадесет и шест коня за участие в парада, който ще се проведе на 28 февруари.  А специално жури ще избере победителят – „Най-гиздав кон“.
За приятното Ви настаняване в селото пък ще се погрижи великолепният Комплекс „Калоянова крепост“!

Снимки: Интернет

Комплекс Калоянова крепост

Комплекс Калоянова крепост

Видяно: 154 пъти

Коментари