Страстната седмица

Страстите Христови – последната седмица от живота на Спасителя!

Страстната седмица

Страстната седмица

Страстната седмица знаков момент в Християнството. Тя всъщност отразява последната седмица от живота на Иисус Христос. Наименованието „страстна“ идва от старобългарски и означава „страдания“, поради което седемте последни дни от живота на Божия син биват наричани и Седмицата на страданията.
През 2015 година тя ще започне на 6 април. Освен всичко друго, това е и последната седмица от Великденския пост. На всеки от седемте ѝ дни биват извършвани специални служби от църквата. По посока към кулминацията на тази седмица всеки от дните до неделя се  нарича „велик“.

Велики понеделник

Велики понеделник

Седмицата започва с Велики понеделник. Това е денят, на който Иисус Христос влиза Йерусалимския храм. Той е пълен с търговци, което разгневява Христос. Той преобръща масите им, а тях самите изгонва от дома за молитва.
Църквата насочва размишленията си и върху образа на безплодната смокиня, символизираща символизираща съдбата на онези, които не живеят в молитвено общение  бога, онези, които не се усъвършенстват във вярата и онези, които не се изпълват с добродетели.
Следващият ден е Велики вторник. Той представлява ден за поучения. Иисус проповядва в храма последните си нравствени наставления, разказва притчата за десетте мъдри девици, а също прави и пророчества за съдбата на йерусалим.

Велика сряда

Велика сряда

На Велика сряда една искрено разкаяла се грешница излива ценното миро върху спасителя. И въпреки възнегодуванията по неин адрес, Спасителят казва, че тя е извършила едно добро дело за него, като предварително е помазала тялото му за погребение.
На този ден се провежда и Тайната вечеря, на която Божия син пророкува, че някой от присъстващите ще го предаде. Цялата нощ Христос прекарва в молитви в Гетсиманската градина, очаквайки предателя и залавянето си.

Боядисването на яйцата е на Велики четвъртък

Боядисването на яйцата е на Велики четвъртък

На Велики четвъртък се провежда и Тайната вечеря, на която Божия син пророкува, че някой от присъстващите ще го предаде. Цялата нощ Христос прекарва в молитви в Гетсиманската градина, очаквайки предателя и залавянето си.

Разпети петък

Разпети петък

Разпети петък (или Велики петък) е денят, на великите страдания на Иисус Христос. Той приел да бъде съден, бичуван, бит и оплют с кръст в тъка и венец от тръни на главата. Нарамен с тежък кръст той е поведен към Голгота, за да бъде разпнат. Той издъхнал, за да избави цялото човечество!
На Велика събота Христос е оплакван и погребан от майка му Света Богородица и жени, носещи миро. Гробът му бил запечатан, а пред него е поставена стража.
В неделя – Великден приключват Страстите христови. Това е денят на светлото Възкресение Христово.
А в българската традиция някои дни биват отбелязвани по по-особен начин. Първите три дни от Страстната седмица са отредени за рутинни задължения, за разтребване и работа вкъщи. Тя се прави за здраве.
На Велики четвъртък работата е забранена. На този ден се боядисват великденските яйца.

Страстната седмица

Страстната седмица

Разпети петък е денят за украсяването им с различни мотиви. Традицията повелява, че трябва да се мине три пъти под масата за здраве.
На Велика събота се месят обредни великденски хлябове.
Ако и вие искате да се откъснете поне за малко от ежедневието си по време на Страстната седмица и да се отдадете на спокойствие и размисъл, то бихте могли да се доверите на Комплекс „Белите скали“ в Гоце Делчев например!

Комплекс "Белите скали", с. Гайтаниново

Комплекс „Белите скали“, с. Гайтаниново

Видяно: 220 пъти

Коментари