Стефановден

Стефановден – честване и обичаи!

Двадесет и седми декември е дата, която християнската църква е отредила за ден на почит на Свети Стефан. Той е сред първите мъченици на християнската вяра, както и един от седемте ученици на Христос, избрани след Възкресението. Неговото житие разказва, че поради непрестанно нарастващия брой на вярващите, юдеите се видели длъжни да оклеветят светията за това, че хули Бог. По този начин те го и осъдили. Свети Стефан бил пребит с камъни до смърт от ядосана тълпа в Йосафатова долина. Но въпреки това тяхно деяние, Свети Стафен със сетни сили се помолил на Бога да опрости този той техен грях.
Интересен е начинът, по който били открити и част от мощите на светията. През пети век един свещеник получил видение и разбрал къде се намират те. След откриването им, те били поставени в Сионския храм в Йерусалим, където биват съхранявани и до днес.

Стефановден

Стефановден

Денят, посветен на Свето Стефан, на практика е последният християнски празник в годината. Поради това прадедите ни са смятали, че това е и денят, в който се затваря и кръга на старата година.
С този ден са свързани и множество родни традиции и обичаи. На Стефановден младите семейства трябва да отидат на гости на своите кумове, на кръстниците или на родителите си. Важно на този ден е на трапезата място да намерят месни ястия. Приготвени могат да бъдат всякакви традиционни ястия като най-предпочитани са свинското с кисело зеле и любимата баница с месо!
„Мръсните дни“ също са свързани с този празник. Те продължават от Стефановден до Йордановден. В този период жените не трябва да метат и перат, не бива да мият косите си. Не бива да се провеждат никакви кръщенета, венчавки и опела!
На някои места в България вместо на тридесет и първи декември точно на Стефановден бива спазван обичаят ладуване. На този ден момите за женене правели китки и всяка привързвала към своята пръстен или друг свой предмет. След това го потапяли в съд пълен с мълчана вода, който се покрива с червено було. На следващия ден мома, предрешена като булка вади една по една китките и предвещава коя мома за какъв момък ще се омъжи, докато останалите пеят ладанки (специални заклинателни песни).

Хотел Лазур, Банско

Хотел Лазур, Банско

На двадесет и седми декември празнуват своя имен ден всички, носещи името Стефан (венец), Стефана, Стефани, Фани, Венцислав, Стамен, Станислав, Станчо, Цанко, Стоян, Стоимен, Стойчо и много други!
А празника можете да прекарате и сред красотата на Банско, настанени в уютната обстановка на Хотел „Лазур“!

Видяно: 636 пъти

Коментари