238_006_Srednovekoven_grad_Cherven

Средновековният град Червен

Средновековният град Червен е бил един сред най-важните стопански, църковно-културни и военни центрове на Второто българско царство. Роля за това е изиграло и неговото стратегическо разположение. Долината на река Русенски Лом се оказала много добро място и поради близостта до столицата Велико Търново. Тази локация предопределила и развитието на града. Той се разполагал на доста висок скален рид и бил ограден от реката. И днес бихте могли да видите с очите си част от сложната укрепителна система, запазила се до днес.

238_005_Srednovekoven_grad_Cherven238_001_Srednovekoven_grad_ChervenЗначението на Червен нараства значително след 1235 година. По това време той става седалище на средновековната българска Червенска митрополия.  Малко по-късно – през 1242 година той бива засегнат от татарското нашествие. Византийска войска пък го превзема по време на управлението на цар Ивайло. През 1388 година той окончателно бива превзет от османските турци.
Въпреки това Червен се е развивал много през годините на своето съществуване. Своят разцвет градът достига през четиринадесет век. Това е времето, когато той увеличава значително своята територия с квадратен километър. Градът се превръща във важен стопански център, радващ се на развитие в областта на строителството, добива на желязо, дървообработката, художествените и битови занаяти.

238_003_Srednovekoven_grad_Cherven238_009_Srednovekoven_grad_Cherven
Средновековният град Червен дава и своя голям принос в обогатяване представите ни за градоустройството на българските градове през Средновековието. Благодарение на Червен са направени открития за техния стопански живот. Археологическият обект е дал и информация за средновековната култура на българите.
Сред най-важите открития през последните години, свързани с Червен, е тринадесетата поред разкрита църква. Тя се е разполагала в междинната част, свързваща двете части на града – Същинския град и Цитаделата.
Църквата била напълно типична за този период – еднокорабна, едноапсидна. Била е изградена през тринадесети век върху площ, на която преди е съществувал некропол. Не се знае много за съдбата на тази църква. Онова, за което говорят археологическите проучвания е, че тя се е разрушила в следствие от земетресение, след което обаче била възстановена и успяла да просъществува за кратко и в периода на османско владичество.

238_008_Srednovekoven_grad_ChervenДнес посещението на останките от средновековния град може да се случи както с автомобил, така и пеш. Можете да бъдете сигурни, че разходката Ви из руините ще бъде вълнуваща. Особено като се има предвид, че ще имате възможността да съчетаете опознаването на археологическия обект с разглеждането на природните забележителности в природния парк. Недалеч от Червен се намират пещерата Орлова чука, както и Ивановските скални църкви, Басарбовския манстир и други.

Krepost Cherven

Видяно: 454 пъти

Коментари