zaglavna

Народните обичаи и начините, по които да почетете празника Сирни Заговезни

Седем седмици преди Великден у нас се чества един от най-важните празници в народния календар, а именно – Сирни Заговезни. Тази година, празникът, известен и като Прошка, ще бъде отбелязан на двадесет и втори февруари. Това време е познато на хората като времето на кукерите и период, свързан с извършването на най-различни обреди. На този ден се поставя началото на най-дългия пост в годината – Великия пост. Това е и празникът, с който в българската традиция се означава възраждането на природата и идването на пролетта.

Ритуални огньове

Ритуални огньове

Обичаите започват още с утрото на Сирни Заговезни. Още от едно време денят започвал със запалването на огньове. Те се разполагали на най-високото място в селото, а разпространено било вярването, че колкото високо стигнат пламъците, толкова плодородна щяла да бъде и годината. След като огънят започне да тлее, той се прескача от младите за здраве, а край него се пеят песни и се извиват хора.
Деца и младежи пък се захващат с ритуалното очистване на нивите, което ще донесе голям берекет.
Друг сред интересните обичаи е хвърлянето на чавги. На този ден влюбените младежи хвърлят запалени стрели от дрян в двора на възлюбената. Това представлява своеобразно любовно послание. Сирни Заговезни е последният ден до Великден, в който ергените могат да се обяснят в любов или да се оженят за своята дама.
Не случайно споменахме и друго от имената на празника – Прошка. Този ден е посветен на пречистването на душата, а и на тялото. Денят, в който хората опрощават един на друг допуснатите грешки, обидите и злите помисли, и се изпълват с милосърдие и любов, готови да посрещнат Възкръсналия Христос.
На трапезата в този ден задължително трябва да има млечни храни, сирене. Нареждат се риба, яйца, приготвя се баница със сирене, обредна пита във формата на змия, оставят се печени ябълки и бяла халва.

Ритуал Хамкане

Ритуал Хамкане

А може би най-дългоочакваният момент за децата идва едва след празничната трапеза. Това е ритуалът Хамкане. За целта на дълъг червен конец се връзва халва или яйце, спуска се от тавана и най-възрастният в къщата го завърта. А децата трябва с уста да хванат яйцето – който го хване или дори докосне със зъби, ще се радва на отлично здраве. Конецът пък се запалва  от по-възрастните и по него се гадае каква ще бъде годината.

Храм „Св. Успение Богородично“

Храм „Св. Успение Богородично“

С толкова много традиции и обичаи със сигурност и Вие ще намерите свой собствен начин да почетете празника. Всъщност, тази година на Сирни Заговезни в морската столица ще се възобнови и прочутият Варненски карнавал. Празникът на маската, народната носия и сценичния костюм ще бъде едно от събитията по повод Сирни Заговезни и ще бъде проведено пред Катедралния храм „Св. Успение Богородично“ на двадесет и втори февруари.
По този красив и интересен начин ще можете да посрещнете празника и Вие. А за настаняването Ви ще се погрижи Хотел „Дивеста“.

Хотел "Дивеста"

Хотел „Дивеста“

Видяно: 401 пъти

Коментари