shipka1_zaglavna_blog

Парк-музей „Шипка“ – най-значимата ни културно-историческа забележителност

Старопланинският връх Шипка е мястото, където се разполага едноименният Национален парк-музей „Шипка“. Намира се недалеч от китния балкански град Габрово и обхваща цели двадесет и шест паметника.

Най-голям сред монументите е Паметникът на свободата, чийто силует повтаря формата на средновековна българска крепост. Той респектира със своите размери, както също и с великото си историческо минало. Всъщност, паметникът е построен с дарения, събрани от целия български народ. Това, както и огромното му културно и историческо значение, правят монумента един от най-величествените, разпознаваемите и посещаваните.

Национален парк-музей „Шипка“

Национален парк-музей „Шипка“

Височината на паметника е тридесет и един и половина метра и се разполага на седем етажа. А до него ще Ви отведат осемстотин и деветдесет стъпала. Огромен бронзов лъв – символ на българската държава – бди над централния вход на паметника. На останалите три страни са изписани имената на трите бойни полета – Шейново, Шипка, Стара Загора.
Под централната арка на приземния етаж се разполага голям мраморен саркофаг, съхранява костите на загиналите. Изящна женска фигура пък символизира победата над турската армия.
shipka2На останалите етажи на Шипка ще можете да разгледате уникална експозиция, която ще Ви преведе през историята за героизма и подвизите на българските опълченци, отбранявали пет месеца Шипка.
От последната площадка на паметника ще можете да се насладите на величествена панорамна гледка, пред която и най-смелите Ви очаквания ще бледнеят.

Връх Шипка остава и винаги ще бъде особено място, прославило се в историята с огромния подвиг на шипченското опълчение. Но дойдете ли тук, освен Паметника на свободата, трябва да посетите и Храмът „Рождество Христово“. Този храм е известен и като Шипченския манастир. Той се издига в полите на Стара планина и подобно на останалите части от комплекса, и той е посветен на силата и смелостта на руските войници и българските опълченци, загинали в името на свободата.
Църквата е обявена а исторически паметник на културата и определено заслужава вниманието Ви. Защото освен с историята, която разказва, той ще Ви удиви и с външния си вид.

Храм „Рождество Христово“

Храм „Рождество Христово“

Храмът „Рождество Христово“ спокойно може да бъде определен като абсолютен архитектурен шедьовър. Църквата има един централен и четири по-малки позлатени купола. От западната му страна се издига петдесет и триметрова камбанария със седемнадесет камбани. Един от най-интересните факти е, че всички камбани са отлети от събраните в района гилзи, а най-голямата сред камбаните тежи цели дванадесет тона!

Да посетите Националният парк-музей „Шипка“ ще бъде едно прекрасно изживяване, вълнуващо и интересно. Особено за онези, които обичат страната и народа си, и онези, които искат да покажа признанието си към хората, дали живота си в името на свободата!

На разходка из Парк-музей „Шипка“ и посещение на величествения Паметник на свободата и храмът „Рождество Христово“ ще можете да се отдадете, настанявайки се в китната „Огняновата Къща“!

Огняновата къща

Огняновата къща

Видяно: 468 пъти

Коментари