Рилски манастир

Паметниците на културата и тяхното опазване

Резерватът Сребърна

Резерватът Сребърна

От 1984 година насам отбелязван бива Международният ден за опазване на паметниците на културата. Така датата осемнадесети април става повод за привличане на общественото внимание към ценностите, които всяка държава и народ притежава. Да бъде опазено това общочовешко културно наследство е важно, а това може да бъде постигнато само с усилията на всички.  Паметниците на културата са част от историята на всяка една нация, а корените са онова, което ни свързва. Да положим общи усилия за съхраняване на миналото е крачка към едно по-добро бъдеще – такова, в което ние и децата ни познават историята на своите деди такава, каквато е. А паметниците са част от всичко това.

Ивановски скални църкви

Ивановски скални църкви

Осемнадесети април е един специален ден, който предлага чудесната възможност за запознаване на обществото с богатото и особено разнообразно културно наследство, с което света разполага. Освен всичко, това е и ден, в който хората биват запознавани с усилията, които трябва да се положат за да бъде това световно наследство опазено и защитено. Стремежът е ясно насочен към широкото осъзнаване на това колко уязвими всъщност са паметниците и историческите места днес.
Решението за честване на този ден е взето от ЮНЕСКО. А България е една от страните, които може да се похвали с немалко паметници, влезли в списъка на ЮНЕСКО. Такива са например Казанлъшката и Свещарската гробница, Рилският манастир, Ивановските скални църкви, Природният резерват „Сребърна“, Боянската църква и други.

Казанлъшката гробница

Казанлъшката гробница

Ако намирате осемнадесети април и неговата кауза за ценни и значими, то сигурно и Вие ще потърсите начин да допринесете за нея. Всеки от нас би трябвало да посети поне част от местата у нас, определени като част от световното културно наследство. А да заведете децата си, да ги запознаете отблизо със значимите у нас паметници ще е едни чудесен принос.

Боянската църква

Боянската църква

Един от тези паметници например е и Мадарският конник. Той е един от символите на България. Представлява уникален скален барелеф, който е бил изсечен върху отвесна скала през осми век. Той се извисява от двадесет и три метра височина, а самото изображение е на конник, куче, лъв, орел. Има и надписи на гръцки език. Висок е 2,6 метра и широко 3,1 метра. Да разгледате този паметник отблизо ще бъде наистина интересно. Ако пък искате да разгледате и китното село, то Хотел „Вила Булгара Еко“ в Мадара с радост ще Ви подслони.

Вила "Булгар Еко"

Вила „Булгар Еко“

А ако искате да съчетаете разглеждането на забележителните места с една приятна ваканция, то трябва да се насочите към Несебър. Неговата старинна част също е в списъка на ЮНЕСКО, а атмосферата, която цари тук, е просто удивителна. На удивителната архитектура и всички забележителности тук ще можете да се насладите, настанявайки се в елегантният Хотел „Несебър Роял Палас“!
Открийте най-подходящият за Вас начин да отбележите Международният ден за опазване на паметниците на културата!

Хотел „Несебър Роял Палас“

Хотел „Несебър Роял Палас“

Видяно: 246 пъти

Коментари