zaglavna

Лакатнишките скали – място с красиви гледки, предлагащо вълнуващи приключения!

271_001_Lakatnishki_skali.jpg

Великолепна ще е гледката, на която ще се любувате, минавайки край гара Лакатник. На левия склон на Искърското дефиле се разполага една от дивните забележителности у нас – Лакатнишките скали. Интересното име на местността идва от завоя, който Искър описва под формата на сгънат човешки лакът. Самите образувания обаче представляват скален венец. Неговата височина е внушителна – цели двеста и петдесет метра. Самите скали са съставени от варовик и пясък, които през годините под влияние на изветрянето са придобили чудат външен вид, будещ интереса и възхищението на онези, които ги видят!

271_008_Lakatnishki_skali.jpg

Сред Лакатнишките скали могат да се различат пирамиди, кули, скални игли и други форми. Скалите имат доста добре развит карст и интересното е, че сред варовиковите пластове са се формирали най-различни пещери и пропасти – повече от сто на брой! Най-известната сред тях е Темната дупка. Тази природна забележителност е и най-дългата открита тук – цели девет километра!

През 1966 година скалната формация бива обявена за защитена местност. Така успяват да се запазят както типичният ландшафт, пещерите, образуванията, така и флората и фауната. Тук е и мястото, където може да бъде видяна единствената популация на българския ендемит – растението Silne velcevii.

271_009_Lakatnishki_skali.jpg

Скалите действително будят интереса на туристите. Причините за това са много – гледката им например е изключително красива. Те се оказват любопитно място и за любителите на скалното катерене. Тук по-екстремните личности намират перфектното място, където да повишат своя адреналин. В местността на разположение са шест подходящи за целта района, предлагащи повече от триста и петдесет маршрута за катерене, всеки от който с различна трудност. Най-предпочитаните от катерачите места са Алпийската поляна и Вражките дупки. Всъщност, Лакатнишките скали са и едно от първите места в страната, където са били правени алпийски изкачвания.

271_005_Lakatnishki_skali.jpg

Това обаче не е единствената причина, по която трябва да посетите това прелестно кътче. Тук, както стана ясно, ще можете да посетите и разгледате и доста пещери. Със своята дължина споменатата по-горе пещера Темната дупка се нарежда на трето място сред най-дългите пещери у нас. Тя е едно от местата, които ще можете да посетите и разгледате. Други интересни пещери в местността са Ръжишката, Козарската, Свинарската, Зиданка и др.

271_012_Lakatnishki_skali.jpg

Но ако все пак не си падате по екстремните разходки, то можете да предприемете и съвсем спокойни такива. До красотата на Лакатнишките скали ще можете да се докоснете и благодарение на живописните еко пътеки. Те са достъпни през всеки сезон и ще разкрият пред погледа Ви цялата хубост на Искърското дефиле!

271_003_Lakatnishki_skali.jpg

Видяно: 443 пъти

Коментари