Крепостта „Меджиди табия“

Крепостта „Меджиди табия“ край Силистра

158_009_Krepost_Medjidi_TabiyaКрепостта „Меджиди табия“, разполагаща се южно от град Силистра, е сред  най-запазеният от шестте пункта на отбранителната система на Османската империя. Турският форт е изиграл изключително важна роля в Кримската, както и в Руско-турските войни.  Създадена е поради нуждата от допълнително укрепление на градовете, намиращи се по поречието на Дунав, по времето, когато реката се утвърждава като граница на османската империя. А идеята за построяването на подобна система от военни укрепителни пунктове принадлежи на немския военен инженер Хелмут фон Молтке, който посетил Силистра през 1837 година.
158_001_Krepost_Medjidi_TabiyaНикак не е бил кратък строежът на крепостта. Тя е изградена в периода 1841-1853 година като за целта използван безплатно бил труда на триста българи, които били събрани принудително. Главните майстори били от Дряново, а каменоделците били предимно от региона на Силистра. Строежът на крепостта успял да привлече дори и вниманието на султан Абдул Меджид, който през 1847 година решава да огледа строежа. Именно той е и човекът, чието име тя носи.
158_002_Krepost_Medjidi_TabiyaВ периода на строежа и от същите хора били изградени и първите монолитни възрожденски храмове в околността – в Калипетрово и Алфатар.
Крепостната стена е с формата на неправилен петоъгълник, а височината ѝ достига до осем метра. Около нея е имало дълбок ров, който бил пълен с вода. На една от стените е прикрепена цитадела във формата на полукръг. Тук са се намирали казармените помещения. Във същата полукръгла форма околно нея бил издигнат и насип с оформени гнезда, в които били поставяни оръдията.
158_004_Krepost_Medjidi_TabiyaПо времето, когато областен управител бил Саид паша, била завършена и крепостта. Това се случило в навечерието на Кримската война, в която „Меджиди табия“ изиграла съществена роля. Войната започва през 1853 година именно с битката за Силистра. В това сражение участва и руският писател Лев Николаевич Толстой.
Но приложението ѝ далеч не е приключило. Съоръжението било използвано доста активно и в Освободителната за народа ни Руско-турска война от 1877-1878 година.
Днес бихте могли да заповядате на място и да видите с очите си Крепостта „Меджиди табия“, създадена от ръцете на триста българи, видяла едни от най-запомнящите се исторически събития.

158_008_Krepost_Medjidi_Tabiya

Видяно: 108 пъти

Коментари