Резерват "Козя стена"

Великолепието на българската природа в лицето на Резерват „Козя стена“

Природната хубост на България трудно би могла да бъде описана с думи. Толкова много и така прелестни са кътчетата, с които е надарена страната ни, че за съжаление един живот няма да ни стигне да видим всички. Но това не е причина, която трябва да ни отказва да опитаме. Да се порадвате на някой красив пейзаж, да развълнувате душата си с хубостта на някое дивно местенце – това никога няма да Ви бъде излишно и ненужно!

Резерват "Козя стена"

Резерват „Козя стена“

За това преминаваме към следващото уникално място, което ще Ви развълнува и удиви с красотата си. Става въпрос за чудния Резерват „Козя стена“. Той е малък, но пък за сметка на това – изключително красив. Обявен е за резерват преди повече от четвърт век, заради уникалните си находища на разкошното цвете еделвайс. Тук се простират и уникални елови и букови гори, някои сред които на възраст над сто години. На територия от 904 хектара ще откриете един много по-красив и спокоен свят от този, който познавате. А след престоя си в резервата ще имате един коренно различен поглед за света.

Местността не случайно е получила това запомнящо се име. Именно местните жители са дали на скалното образувание на резервата името „Козя стена“, поради това, че скалите са естествената среда, където живеят дивите кози. Посетителите на резервата ще могат да направят снимки на козите, но от далеч, защото животните са доста предпазливи.

Достъпът до уникалната местност не е особено лесен, но усилията, които ще трябва да положите, определено си заслужават. Ще го разберете в първия миг, когато зърнете уникалната гледка, която се открива от тук.

Фауната тук е доста богато представена. Освен на дивите кози, ще можете да се насладите и на ястреби, гълъби, кълвачи, осояди, хралупари. Това са само малка част от защитените видове в резервата. На територията му се срещат и още над шестдесет вида птици.

Еделвайс

Еделвайс

Уникални растителни видове, които ще можете да разгледате, също са доста. Едни от най-екзотичните растения, които ще можете да видите, са високопланинския желтак, лунна папрат, еделвайс, старопланински сребърник, рохелова каменломка, благаево бясно дърво и много други.

Посещението на Резерват „Козя стена“ е една уникална възможност за Вас да опознаете българската природа и да видите с очите си едни от най-великолепните растителни и животински видове, записани в Червената книга.

И за да се наслаждавате максимално дълго и пълноценно на прелестта на резервата, бихте могли да се настаните в китната Къща „Хера“ в село Чифлик, от която ще се радвате на непосредствена близост до „Козя стена“.

Къща за гости Хера

Къща за гости Хера

Видяно: 99 пъти

Коментари