Етнографски комплекс "Етър"

Комплекс „Етър“ – среща с народния бит, традиции и култура!

Безспорно едно от най-уникалните места, които бихте могли и трябва да посетите, е Архитектурно-етнографският комплекс „Етър“. Той е първият и може би единственият по рода си комплекс. Разполага се на удобно и лесно достъпно място – намира се на осем километра южно от Габрово и представлява квартал на красивия Балкански град.

Комплекс „Етър“ се радва и на доста живописно разположение. Той се простира в подножието на Стара планина, на двата бряга на р. Сивек. Това е и единственият музей у нас от „сканзен“ тип, което ще рече музей на открито.

Етнографски комплекс "Етър"

Етнографски комплекс „Етър“

Етъра, както е по-известен музея, е мястото, където българският бит и култура са съвсем автентично претворени и представени. Тук е и мястото, където можете да се запознаете със занаятчийството, разхождайки се по калдъръмените улички, криволичещи между автентичните възрожденски постройки. Музеят „Етър“ представлява и част от най-значимите туристически обекти за страната ни, което е напълно разбираемо. Разходката из това кътче ще Ви върне в миналото, ще Ви покаже очарованието на тези отминали времена, ще Ви разкрие същността на българската култура, при това напълно реалистично.Тук са съхранени народните традиции и всеки един от гостите може да бъде съпричастен към тях.

В музея ще разгледате експозиции на много интересни технически съоръжения, които се задвижват с вода. Народната техника съдържа десет обекта, които са доста добре организирани и представляват една от най-добрите технически сбирки сред всички европейски музеи на открито. Това е и причина, поради която водното колело се е превърнало в символ и емблема на Етъра. Всички обекти тук са в действие.
Интересен е и комплекса „Занаятчийска чаршия“, където са включени шестнадесет архитектурни образци, характерни за региона. Тези обекти разкриват истинското майсторство и таланта на възрожденските строители.
Къщите представляват копия на реални, съществували сгради в Габрово и региона. Първите етажи на тези постройки представляват търговски дюкяни и занаятчийски работилници. По-високите втори етажи пък са приели ролята на изложбени и експозиционни зали.

Етнографски комплекс "Етър"

Етнографски комплекс „Етър“

Да се разходите из китните улички на АЕК „Етър“ ще бъде едно от най-приятните, вълнуващи и интересни преживявания. Защото тук, освен приятната разходка, удоволствие ще Ви достави и фактът, че сте станали част от духа на това особено място. Удоволствие е и това, че се запознавате отблизо с културата, с традициите, с бита и народната история. Усещането е наистина страхотно!

И за да се насладите пълноценно на всички тези емоции, то най-добре ще бъде да намерите и приятно място в околността, където да отседнете. А симпатичният хотел „Люляци” в Габрово с радост ще Ви посрещне и приюти!

Хотел Люляци, Габрово

Хотел Люляци, Габрово

Видяно: 141 пъти

Коментари