Ден на Земята

Какво можем да направим на Деня на Земята?

Ден на Земята

Ден на Земята

Да се стремим да опазим чиста околната среда и да се опитаме да направим Земята едно по-добро място за живеене би трябвало да бъде наша цел и задача. Много хора са посветени на идеята да се отнасяме по-внимателно към уязвимата околна среда на планетата ни. А за да бъдат въвлечени още повече хора в тази кауза, избран е и специален ден, в който се говори за глобалните проблеми и се дава гласност на начините, по който може да допринесем за по-добрия живот на планетата. Денят на Земята се отбелязва от над половин милиард души всяка година на двадесет и втори април.
Идеята на този ден е да свърже хората по цялата Земя, които да се обединят в защита на околната среда.  Земята действително има нужда от нас, както и ние от нея. Както тя се грижи за нас, така и тя има нужда от грижи. Това включва любов към природата, а също и опитите да не я променяме, ако не друго, поне защото и ние самите се нуждае от нейната благосклонност.

Ден на Земята

Ден на Земята

Празникът започва да бъде отбелязван през 1970 година и през първите двадесет години от обособяването си той е изцяло американски. След 1990 година става международен , а от 1993 година започва да се отбелязва и в България. През 1992 година Желю Желев подписва клетвата в името на Земята, а Декларацията за пълномощие за живот на Земята е подписана от над тридесет хиляди български деца. От този ден България всяка година отбелязва деня и дава своя принос за по-чиста и хубава Земя.
На 22 април студенти, държавници и граждани, а също и най-различни организации, се включват в провеждането на различни дейности, които да подпомогнат опазването на растителния и животински свят.

Ден на Земята

Ден на Земята

Разнообразни са проявите, организирани на този ден. В Габрово  например ежегодно бива провеждан Еко Базар. Кампаниите, които ще срещнете тук, са много. Вече традиционна е предлаганата възможност за предаване на батерии и малки електроуреди за рециклиране. Тук е и най-доброто място, където ще можете да се отървете от непотребната хартия и пластмаса.
Пролетното почистване и „Да превърнем сивото в зелено“ също ще бъде добър начин да дадете своя принос.

А детските конкурси са един страхотен начин да запознаете децата с необходимостта от опазване на природата. Тази година ще има конкурс за изработка на пана с тема „Природата – моят дом“!
Ако изпитвате желание са се включите в инициативите, то можете да се поинтересувате какво ще се проведе и във вашия град. А ако искате да съчетаете дейността и с малка ваканция, то можете да посетите красивото селце Гостилица край Габрово и да отседнете в китната Къща за гости „Йоанна“.

Къща за гости "Йоанна"

Къща за гости „Йоанна“

Видяно: 1472 пъти

Коментари