56

Денят на Освобождението на България от османска власт!

Освобождението на България от османско иго е чествано на датата 19 февруари 1880 година стар стил и от 1888 година насам всяка година събитието бива отбелязвано. Днес този важен за историята ни момент бива честван на трети март, обявен и за национален празник на България! За пръв път на тази дата празникът е бил посрещнат през 1917 година.

Shipka-01 През 1396 година славната ни история прекъсва за цели пет века! До 1878 година страната ни е била под османско владичеството. В резултат от победата на Русия в Руско-турската война, провела се през 1877-78 година, България придобила независимост. На деветнадесети февруари 1878 година бил подписан Санстефанския мирен договор, кръстен на името на градчето, в което бил подписан. Той не бил окончателен – Великите сили трябвало да го одобрят. Предстояло България да бъде обявена за княжество с площ от 170 хил. кв.м., имащо свое правителство и войска.

Страната ни включвала територията на Северна България без Северна Добруджа, която принадлежала на Румъния. Включвала Тракия, но без Одринско, както и части от Македония. Територия – близка до тази, за която се говори на Цариградската конференция.

shipkaДоговорът казва, че избран от народа, утвърден от Високата порта и Великите сили, трябва да бъде княз. Нужно било да се свика събрание, съставено от родните първенци, което трябва да приеме основния закон на страната. За да бъде подпомогната страната и народа за срок от две години в нея временно щяло да остане руско управление. Османците пък нямали право да продължават да държат войските си на територията на Княжеството. Уточнени били държавните, обществените и личните имоти в страната и бил договорен размерът на годишния данък.

Санстефанският договор санкционирал много придобивки за редица балкански държави, но най-важното е, че увенчал с успех опитите и борбите на българите да OLYMPUS DIGITAL CAMERAвъзстановят своята държава!
На трети март всяка година бива издигано националното знаме и се носят венци на

Паметника на Незнайния войн в името на всички онези българи, загинали за каузата на отечеството, има тържествена заря, поднасят се цветя на паметниците, издигнати в чест на загиналите за свобода!

Честит празник!

Видяно: 110 пъти

Коментари