Бъдни вечер

Да посрещнем Бъдни вечер по стара българска традиция!

Питка за Бъдни вечер

Питка за Бъдни вечер

В българския календар няма друг празник, който да е свързан дотолкова със семейството, колкото е Бъдни вечер! По различните райони в страната той е известен и с много други имена – Малка Коледа, Мали Божич, Суха Коледа и други. Празникът е пропит и с християнска символика – това е денят, в който с молитва трябва да бъде посрещнато раждането на Спасителя. Свързан е и с възкресението на природата, поради което на този ден извършвани биват и множество ритуали за късмет и плодородие.

Зелеви сарми

Зелеви сарми

Старата българска традиция гласи, че на този ден цялото семейство трябва да се събере, а всеки негов член трябва да участва в някакъв ритуал. На времето мъжете да имали задачата да изберат и отсекат бъдника. Той представлява дебел пън, символизиращ Световното дърво, на което е отредена ролята да крепи хармонията в цвета. Бъдника се пали от най-възрастният човек в къщата и трябва да бъде оставен да гори през цялата нощ! Смята се, че огънят му има силата да пречиства и да носи сила.
Счита се още, че в навечерието на Коледа адът отваря врати, а сред хората бродят караконджули и таласъми. Заради това част от пепелта от бъдника се пръска по нивите и земите за плодородие, а другата част се съхранява за предпазване от зли сили.

Варено жито

Варено жито

Жените също имат своята важна роля. Те сами по себе си са свързани с плодородието и дома, заради което те също трябва да извършат определени ритуали. Те трябва да приготвят и вечерята за празника, като най-важно място на трапезата имат обредните хлябове. Замесването им започва още рано сутринта, когато най-младите носят „мълчана вода“, с която домакинята ще замеси питата. Нарича се така, защото момичетата не бива да разговарят по пътя, докато я занесат у дома. В питата задължително се поставят дрянови пъпки и сребърна пара за здраве! Отгоре пък питата се украсява с кръстове, с плодове и жито. В правенето на хлябове обаче не бива да вземат участие момите за женене, за да не отнесат те със себе си плодородието от дома!

Леща

Леща

Празничната вечеря, с която се свързва празника пък, е по-скоро ритуал, отколкото хранене. Трапезата се поставя на земята върху слама, като пресъздаване обстановката на раждането на младенеца. Вечерята започва с разчупването на питката като първото парче е за мъртвите или за Богородица, второто е за къщата, а останалите се раздават на членовете на семейството. Известно е, че на масата на Бъдни вечер трябва да присъстват нечетен брой постни ястия – сарми, ошав, баница, пита, чушки, жито, мед – всички те намират място на българската трапеза на този ден!

Традиционна боб чорба

Традиционна боб чорба

Никой не бива да става от трапезата, преди всички да са приключили. Едва тогава всички стават, за да посрещнат коледарите, а трапезата не се прибира, а се оставя и през нощта, защото се смята, че близките покойници слизат на земята и вечерят.
Смята се, че на Бъдни вечер може да се види бъдещето, поради което се правят и различни гадания за плодородието, времето, а и за личната съдба на членовете вкъщи. Ако бъдника искри, докато гори, значи че през идната година реколтата ще е богата. Всеки вкъщи трябва да счупи и по един орех – ако ядката е хубава го чака здраве, ако е гнила – болест. Младите моми за женене пък слагат първата хапка от питата под възглавницата си, за да сънуват бъдещия си жених!
Чудесно ще посрещнете празника и в Чепеларе, където ще Ви очакват очарователните „Къща за приятели“ и „Старата къща“!
Честит празник!

Старата къща и Къща Приятели

Старата къща и Къща Приятели

Видяно: 290 пъти

Коментари