martenici-za-zdrave-shtastie-kasmet-liubov-i-pari-za

Първи март е – да посрещнем Баба Марта!

Първи март е денят, посветен на Баба Марта. В народната традиция нейният образ символизира пролетта. Тя носи надеждата за плодородие и здраве. С идването на Баба Марта започва и прераждането на природата.

marteniciВсъщност три са месеците, които в българската култура и фолклор биват свързвани с персонажи – това са януари, февруари и март. Първите два често биват наричани Малък и Голям Сечко. Баба Марта пък е тяхната сестра, известна с непостоянния си нрав – ту е топла и добронамерена, ту студена и зла.

През мартенските празници извършвани биват най-различни обредни действия, чиято цел според вярванията, е да предизвикат благоразположението ѝ. В празниците участват най-вече деца и моми. По пътя си Баба Марта трябва да среща само млади моми – те я радват и я карат да се усмихва, докато старите жени я разгневяват. За това те трябва да стоят у дома на 1, 9 (Младенци) и 25 март (Благовец), когато са и дните, в които тя бива почитана!e16dbf35b044d066f2049a8bbb01e898

Името на митичния персонаж идва от това на месеца, с който е свързан. През месец март извършвани биват много обичаи. Разбира се, най-известният сред тях е окичването с мартеници на всичко живо – хора, цветя, дървета, животни. Усуканите бели и червени нишки, с които се кичим и до днес, всъщност са плод на многовековна традиция.

Връзването на мартеници е познато и в други страни, но само у нас мартеници се окичват не само на жените и децата, но и на мъжете, на животните, на дърветата. Във своя класически вид мартеницата представлява два преплетени конеца. Техният цвят е много важен, защото всеки носи важна символика. Червеният напомня за кръвта, а от там и за живота. Белият пък е цветът на чистотата и щастието.

026229925Докато не се види първото цъфнало дърво или пък прелетна птица, завърнала се от юг, мартениците не бива да се свалят. Те представляват знаците за настъпващата пролет. Случи ли се това, мартениците трябва да се поставят под камък, а най-разпространено у нас е да се окичват на дърво.

А според преданията, щастие и късмет носят онези мартеници, които са ти подарени. Точно поради тази причина на първи март хората окичват своите близки, приятели и роднини с мартеници, които да ги предпазват от уроки, да ги държат здрави и усмихнати.

Видяно: 293 пъти

Коментари