Чудните мосотве

Съвършенството и красотата на Чудните мостове

Природната красота на България със сигурност е едно от най-ценните ѝ богатства и нещото, с което всички ние трябва да се гордеем. Никак не са малко природните забележителности, с които можем да се похвалим, а гледката на някои от тях е наистина впечатляваща и предизвикваща възхищението ни. Точно такъв е случаят с ЧУДНИТЕ МОСТОВЕ – една от най-интересните ни скални образувания в Родопите и въобще в цялата ни страна. То и до днес удивяват с изящността си родни и чуждестранни посетители.

Чудните мосотве

Чудните мостове

Много са легендите, които народът е сътворил, в търсене на причина за сътворението на тези причудливи форми. Една от най-прочутите разказва за змей, който в търсене на избавление от смъртта се пъхнал в първата дупка, която видял. А гигантското му тяло отворило голямата пролука, която до днес може да бъде видяна.

Истината е, че надали змей е отговорен за сътворението на Чудните мостове. Всъщност, в миналото мостовете се представлявали пещера, образувана от течението на речни води. Ала с времето тя се срутила, а на мястото ѝ останали тези причудливи мраморни образувания.

Чудните мостове, известни още и като Скалните мостове, са два – единият – доста голям, а другият – по-малък. Големият мост е с широчина приблизително петнадесет метра в по-широките части, а дължината му е стотина метра. Арките му са три, като най-голямата от тях е висока петдесет метра и широка четиридесет.
Малкият мост е също така впечатляващ. Той се разполага на разстояние двеста метра от големия и е непроходим. Дължината му достига шестдесет метра, общата му височина е петдесет метра, а тази на арката му – тридесет.

Всъщност, ще забележите и трети мост, които е съвсем малък. Той представлява пещера, в която река Еркюприя се „шмугва“ и се подава на повърхността отново чак след три километра.

Чудните мосотве

Чудните мостове

По време на посещението си ще имате възможността да преминете върху мостовете, но позволено е и преминаването под тях. И в двата случая чувствата, които ще изпитате са удивление и възхищение, преклон пред таланта на природата, създаваща най-красивите картини, познати на човечеството. А една интересна традиция, на която и Ви ще можете да бъдете последователи, е свързана с преминаването под големия мост. Всеки турист, преминал под моста записва името си с въглен на стената. Сами ще забележите какъв внушителен брой хора са посетили това приказно кътче.

И все пак, онова, което ще Ви впечатли в гледката тук, не е просто присъствието на изящните фигури на мостовете, а цялостната картина. Защото Чудните мостове се простират на фона на уникална гледка, която сама по себе си е забележителност. В тази местност ще можете да се насладите на спокойствието на величествени иглолистни гори, чийто дървета са на вековна възраст.

Да посетите красиво място като Чудните мостове, ще бъде приятна, а също и запомняща се случка. Няма как скоро да забравите гледката на тези красиви скални образувания. Те ще Ви удивляват всеки път, когато се сетите за изящните им форми. А на гледката им, както и на прелестта и спокойствието на околността ще можете да се насладите, настанявайки се на приятно местенце, каквото несъмнено е Къща за гости „Карина“, в с.Орехово, близо до Чепеларе.

Къща за гости Карина, Орехово

Къща за гости Карина, Орехово

Видяно: 164 пъти

Коментари