u_1221168286_salt13F3

Бургаските солници – място за отдих и процедури

Ако търсите евтин и ефективен начин да съчетаете морето и СПА процедурите, то тогава определено трябва да имате предвид Бургаските солници. Те могат спокойно да бъдат наречени най-големият безплатен спа център у нас. Ако през почивните дни смятате да отскочите край Бургас, то определено трябва да се отбиете тук. Защото Бургаските солници крият едно огромно природно богатство, от което бихте могли да извлечете огромна полза за себе си. Тук се разполагат няколко басейна, пълни с лечебна кал и луга. А най-хубавото от всичко е, че достъпът до тях е напълно свободен. При това е и улеснен от изградените между басейните дървени мостчета.

aff890770cdc680a949182bdbb007780

Калта е тъмно кафява и дори черна на цвят. Има и басейн, пълен с червено-кафява на цвят луга. Лугата представлява продукт, получаван в следствие от солодобива след изпаряването на водата в солниците и кристализацията на солта. Тя се образува над солния пласт под формата на гъста течност с консистенцията на масло. В нея се съдържат множество полезни вещества като натрий, магнезий, бром, хлор, сулфати, калций и други. За да се активират полезните вещества в нея, нужно е да се нагрее от слънцето. Поради тази причина след като се намажете важно е да оставите лугата и калта да се нагреят до изсъхване и напукване.
Водата в басейна с луга е наистина много солена. Дори толкова, че не бихте могли да потънете в него, а само ще се носите по повърхността му.

atanasovsko-lake-2921d2

Мазането с черна кал ще Ви бъде много полезно, особено при зарастването на костни счупвания и болести по опорно-двигателната система като артрит, херния. Действието ѝ полезно и при кожни заболявания.
Освен лечебни, ползите от калта ще бъдат и козметични. Тя има свойството да подмладява и разкрасява. Важно е обаче да не прекалявате със стоенето в калта. Да се намажете, изсъхнете за 20-30 минути и да се изкъпете е най-добрият вариант! Ако можете да повторите процедурата всеки ден в продължение на 5-10 дни ще има най-добър резултат!

Солниците са едно от прекрасните места, което ще откриете по черноморския ни бряг. И басейните с луга и лечебна кал са само една от причините за това. Те са обособени по възможно най-удобният за използване от туристите начин. При солниците има и стоянки за колелета, поради простата причина, че много от хората избират да идват до тук с велосипед. След като приключите с калните бани и процедури можете да се изкъпете директно в морето.

473647_437512809649987_1028261073_o

Солниците имат и разкошна обширна плажна ивица, покрита с черен пясък. През лятото той се нагорещява много, поради което добре ще е да сте снабдени с чехли или джапанки. Може и да е много горещ, но за сметка на това пясъкът поне е фин и чист. Плажът ще е идеалното място, където да разпуснете след процедури с лечебната кал и луга!

Видяно: 2032 пъти

Коментари