Белинташ

„Белинташ“ – една от най-красивите и мистериозните ни забележителности!

Природните забележителности със сигурност са едни от най-интересните за посещение и разглеждане за туристите. И можете да бъдете сигурни, че има някои места, които действително биха могли да Ви удивят с красотата и чудноватостта си. Едно такова място, правещо на посетителите си впечатление с особената си атмосфера, а също и със загадъчността си, е природната забележителност „Белинташ“.

Белинташ

Белинташ

„Белинташ“ представлява уникално по рода си скално образувание. Пред очите си ще видите скала, приела формата на малко плато, разположило се сред красотата на Родопа планина и село Сини Връх, намиращо се недалеч от красивия Асеновград. Общата територия на забележителността е 2,3 хектара. Но това като че ли не е най-впечатляващото. Интересът на посетителите по-скоро бива предизвикан от следите от човешка дейност, които това кътче носи.

Самото скално образувание има дължина от 750 метра, ширината варира от 30 до 50 метра, а височината му достига до тридесет и пет метра. А формите, създадени от изветрянето на скалата, са доста живописни и красиви. Интересно е и името на местността – „Белинташ“, което означава бял камък, като за произхода му съществуват най-различни идеи.

Доста са и предположенията за предназначението на местността. Счита се, че „Белинташ“ е обект, култов по времето на траките. Но самата същност и предназначението ѝ все още не са уточнени. Съществуват мнения, според които местността е представлявала древно светилище, посветено на бог Сабазий, а самото светилище е било изградено от бесите – тракийско племе.

Белинташ

Белинташ

В горната площадка на скалата са издълбани кръгли отвори. Има и улеи, а също стъпала и особени ниши, които според много хора всъщност представляват карта на небето и звездите. Сравнително скоро е открит и надпис, издълбан в скалите, който според немалко изследователи представлява и доказателство за тезата, че траките са имали писменост преди тази на гърците. Днес мястото е и любима тема на много уфолози, според които „Белинташ“ е наситен с доста силни енергийни полета. Една голяма част от посетителите идват и поради тази причина.

Но каквото и да Ви доведе тук, то можете да бъдете сигурни, че няма да останете разочаровани – мястото е особено магнетично и истински красиво. А и в крайна сметка всяко посещение и всяка разходка из красотата на Родопите, ще бъдат приятни! Така че, в случай че искате да видите това интересно място от родния ни край, то бихте могли да си резервирате стая в симпатичната Къща „Вила Вълчаница“, с. Добростан край Асеновград, от където освен на близост до местността „Белинташ“, ще се радвате и на истински комфорт!

Вила Вълчаница, с. Добростан

Видяно: 280 пъти

Коментари