Църквата „Света Троица“, Банско

Местата в Банско, които трябва да посетите

Банско е очарователно кътче, което задължително трябва да посетите и разгледате. Китното планинско градче е готово да Ви разкрие толкова много красота и да Ви предложи наистина голямо разнообразие от забавления. Грешна е представата на много от хората, смятащи че Банско е място което е интересно за посещение само през зимата. Възможностите за ски и практикуването на зимни спортове са наистина голям плюс, но можете да бъдете сигурни, че и летните дни тук ще бъдат прекарани наистина страхотно.

площад „Никола Вапцаров“, Банско

площад „Никола Вапцаров“, Банско

Много са интересните места и забележителностите, които ще можете да разгледате по време на престоя си в Банско. Едно от тях със сигурност е Централният площад в града. Той с гордост носи името на един от най-известните жители на градчето, а именно Никола Вапцаров. На площад „Никола Вапцаров“ винаги цари оживление. Особено в дните, когато провеждан бива Джаз фестивала в Банско, чиято сцена бива издигана именно тук. Освен това площадът е и важна точка в града, близо до която се намират почти всички интересни забележителности в градчето.

Първата от тях, към която трябва да се насочите, определено е Къщата-музей на Никола Вапцаров. Това е къщата, в която поетът е израснал и мястото, където ще имате възможността да се потопите в обстановката, в която той е творил. Тук ще можете да научите повече за живота му, ще можете да се запознаете и по-подробно с творчеството му.

Къща-музей на Никола Вапцаров, Банско

Къща-музей на Никола Вапцаров, Банско

Къщата се разполага на два етажа, съхраняващи най-различни оригинални документи, принадлежащи на поета. Ще можете да видите кръщелното свидетелство на Никола Вапцаров, както и свидетелствата му за завършено образование. Ще можете да видите и стар търговски и личен тефтер, принадлежали на поета. Тук има и специално подбрани филми, които посетителите ще могат да изгледат и да чрез тях да добият още по-пълна представа за човека Никола Вапцаров и времето, в което той е живял и творил.

Любопитство у повечето от посетителите на града предизвиква Килията на Паисий. Паисий Хилендарски също е родом от Банско. Тук се намира и бащината му къща. Днес на това място ще откриете културен център, посветен на монаха. В него се помещава абсолютно точно копие на килията му в Хилендарския манастир. Тя е доста интересна. В нея има писалище, както и оригинални ръкописи от XVIII и XIX век. В комплекса ще откриете и копие на параклиса, в който Паисий е отправял своите молитви към Бог.

Църквата „Света Троица“, Банско

Църквата „Света Троица“, Банско

Църквата „Света Троица“ също е едно от местата, които трябва да видите. Това е била и най-голямата църква у нас, преди построяването на храм-паметника „Александър Невски“.

Всъщност, дори само разходката по уличките на Банско ще бъде истинско приключение. Макар че не всяка от старинните постройки в градчето е превърната в паметник на културата и архитектурата, ще успеете да оцените и сами майсторството, което хората по онова време са проявили. Тежките дървени порти, кепенците по прозорците, стабилните големи каменни късове, с които са построени къщите – всичко това превръща къщите тук в истинско произведение на изкуството.

И ако искате да се насладите отблизо на цялата тази красота, то бихте могли да отседнете в елегантния Апарт Хотел „Каза Карина“ в Банско и да се насладите на страхотна ваканция в Банско.

Апарт хотел Каза Карина, Банско

Апарт хотел Каза Карина, Банско

Видяно: 541 пъти

Коментари