logo

Сто четиридесет и две години от смъртта на Васил Левски

Васил Левски е име, което буди спомен и чувство на гордост у всеки българин. Пробужда се и тъга за начина, по който загива Апостола – онзи, дал толкова много за постигането на свободата и този, който така и не доживява, за да я види. Обявен е за национален герой, а през 2007 година и за първи сред най-великите българи. Той е основна фигура в историята ни и човек, дарил живота си в името на страната.

Карлово

Карлово

Роден на осемнадесети юли в Карлово, той учи във взаимно училище в родния си град, а на четиринадесет започва да учи и абаджийство. През 1855 година става послушник при архимандрит Василий (негов вуйчо). Две години в класно училище продължава обучението му в Стара Загора. Завършва и курс за свещеници в Пловдивско епархийско училище.
Левски е борец преди всичко за свобода – лична и национална. Основава организацията ВРО, с която бележи връх в освободителното дело. Той и неговите идеи стоят в основата на последвалите събития, свързани с организацията на Априлското въстание и Освобождението. За съжаление обаче, Левски не доживява, за да види с очите си Свободна България.
Залавянето на участници в провалилия се Арабаконашки обир води Левски до решението да стигне до Ловеч, за да прибере архивите на ВРО. После смята да се прехвърли в Румъния. На път да изпълни плана си, той бива заловен от турците на двадесет и седми декември през 1872 година в Къкринското ханче. Предполагаеми са причините, довели до залавянето му. Води се и спор относно личността на предателя – някои твърдят, че това е Кръстю Никифоров, а други определят за предател Марин Поплуканов. Има и версии, според които предател въобще не е имало.

Паметник на Васил Левски в София

Паметник на Васил Левски в София

За да бъде установена самоличността на Апостола, той е откаран в Търново. По-късно бива прехвърлен и осъден на смърт в София. На осемнадесети февруари 1873 година присъдата бива изпълнена. На мястото, където е обесен – днес в центъра на София – се издига негов паметник.
Традиционно годишнината от гибелта на Апостола бива отбелязвана на деветнадесети февруари. А на тази дата през 2015 година, навършени ще бъдат 142 години от смъртта му.
Събитието се отбелязва в цялата страна. Организирани биват общограждански ритуали, поднасяне на цветя и венци, отслужвани биват литургии в памет на дякон Игнатий.

Храм "Света София"

Храм „Света София“

На годишнината в храм „Света София“ ще се отслужи панихида, последвана от литийно шествие. На паметника на Дякона ще има възпоменателна церемония, на която и Вие можете да присъствате, за да почетете паметта на националния герой.
Настаняване в столицата ще Ви предложи Комплекс „Фантазия“.
Поклон пред  великата личност, стояща зад лъвско име!

Комплекс "Фантазия"

Комплекс „Фантазия“

Видяно: 41 пъти

Коментари