Крепостта Баба Вида

Белоградчишките скали, Крепостта „Баба Вида“ и пещерата „Магурата“ – три забележителни места край Видин

Видин е един от по-големите и много красиви български градове. Той има удоволствието да се разполага на брега на Дунав и да се радва на красива околност. Но освен приятно кътче, той е и чудесно място, където да прекарате почивните дни. Защото той е и място, край което ще откриете много интересни забележителности, които да разгледате.

Крепостта Баба Вида

Крепостта Баба Вида

Една екскурзия до Видин задължително включва посещението на КРЕПОСТТА „БАБА ВИДА“. Няма как дори да чуете името на града и да не се сетите първо за нея. Всъщност, „Баба Вида“ представлява и единственият по рода си средновековен замък, който е запазен изцяло. Неговата възраст е около две хиляди години и някога е представлявал владетелски замък – тук през 14 век са се намирали покоите на Иван Срацимир. Крепостта също така е играела и ролята на отбранително съоръжение. Разполага се на самия бряг на Дунав. Главната крепостна част се разполага на два етажа, свързани с вити стълби. Всичко е напълно запазено и автентично. Край крепостта пък има ров пълен с речна вода, който може да бъде преминат само по един дървен мост. Крепостта „Баба Вида“ днес има статута на културно-историческа забележителност и може да бъде посетена и разгледана от близо. Повярвайте, разходката Ви тук ще бъде много интересна.

Хотел Видин

Хотел Видин

След посещението на средновековния замък добре ще е да направите почивка на място като например Хотел „Видин“, Видин, защото другите две забележителности се намират малко по-далеч.

 

 

 

Белоградчишките скали

Белоградчишките скали

Ред е да разнообразите екскурзията си, като този път посетите някоя красива природна забележителност. А БЕЛОГРАДЧИШКИТЕ СКАЛИ ще бъдат идеалното място за тази цел! Те представляват уникални скални фигури, образуващи ивица дълга тридесет километра и достигаща ширина до три километра – наистина внушително! Фигурите пък достигат височина до двеста метра. От цялата формация има някои скали, които правят по-голямо впечатление от други. Ето, например Момина скала! Тя представлява и самото начало на скалната галерия и изглежда сякаш е глава на момиче, но с гигантски размери. Боров камък е друга по-отличителна част. Той е прочут с отвесните си стени и приказните вековни борове, растящи на върха му. Наистина внушителна е Централната група, която сякаш брани от високо китното градче Белоградчик. Тук, при силен вятър ще долавяте звуци като вика на кукувица. Те идват от скалата Кукувицата. Фигурата Магаза е също забележителна – включва кули, колони, губи, замъци. Белоградчишките скали удивляват с красотата си и българи и чужденци. Насладете се на гледката им и Вие.

Пещера Магурата

Пещера Магурата

И стигнали до тук, няма как да не минете и край ПЕЩЕРАТА МАГУРАТА. Тя е една от най-големите пещери у нас. А любопитните картини, разкриващи се във вътрешността й, на които и Вие ще можете да се полюбувате, привличат множество туристи. Пещерата представлява широка галерия с шест добре оформени зали. Най-голямата сред тях е Триумфалната зала с размери 128м/58м/21м. В по-малката зала Срутището пък ще видите как дъното е покрито с отчупили се от тавана парчета скална маса. Тук се намира и Падналият бор – най-големият открит в българска пещера сталагмит. Той е с дължина единадесет метра и ширина в основата – шест метра. Пещерата Магурата е една от най-интересните и забележителните у нас. Заслужава си да я разгледате от близо.

Град Видин и околността му ще бъдат чудесна дестинация за семейната екскурзия. Крепостта „Баба Вида“, пещерата Магурата и Белоградчишките скали са три от най-великолепните забележителности у нас и места, които всеки трябва да посети и види с очите си. Опознайте и Вие по-добре България и красивите ѝ места.

Видяно: 643 пъти

Коментари