Триградското ждрело

Живописните гледки, които Триградското ждрело ще Ви предложи!

Триградското ждрело

Триградското ждрело

Ако разходката Ви сред прелестта на Родопите случайно Ви отведе до Девин, възползвайте се от отдалата Ви се възможност и се упътете към китното село Триград. Тук, по поречието на едноименната река, ще се насладите на покой, а и гостоприемството на местните ще Ви допадне. Изключително живописен е и пътят, по който ще стигнете до тук.Той преминава през Триградското ждрело, чиято прелест и възхитителни гледки ще Ви съпровождат цели седем километра.
С думата ждрело биват наричани тесните речни корита,  които са обградени от стръмни склонове. Тук ще можете да се насладите на гледката на ждрелото на река Триградска, издълбала с буйната си вода своя път през мраморните скали.

Триградското ждрело

Триградското ждрело

През по-голямата част от пътя разстоянието между отвесните склонове е около триста метра. При същинската част на ждрелото, продължаваща около два-три километра, разстоянието между тях става само сто. Впечатляваща е и височината на скалите, които ще Ви заобикалят. Западния отвес е с височина около сто и осемдесет метра,  а източния достига до величествените триста-триста и петдесет метра.

Триградското ждрело

Триградското ждрело

Повярвайте, стигнете ли до тази част от своя път ще намалите скоростта и ще оглеждате с ненаситно любопитство и интерес живописните картини и причудливи форми, които природата е създала. Самият път следва стриктно извивките на река Триградска, така че по време на пътуването ще можете да се наслаждавате и на лекия ѝ ромон.
Отвесните мраморни скали, ограждащи  течението на реката, ще спрат дъха Ви. Съвсем не случайно Триградското ждрело в част от списъка с най-значимите туристическо обекти у нас – наистина си заслужава да се потопите в дебрите на Родопа планина и да зърнете с очите си това величествено място.

Триградското ждрело

Триградското ждрело

Самата река ще Ви предложи не по-малко вълнуваща разходка стига да решите да последвате течението ѝ. Тя влиза в една от най-интересните пещери у нас – Дявослкото гърло. Петстотин и тридесет метра е дължината на нейното корито в пещерата, след което излиза по един от възможно най-живописните начини – под формата на карстов извор, който малко по-късно се влива в река Буйновска
Да останете за няколко дни в очарователното село Триград също ще бъде чудесна идея. От тук ще се любувате на всички тези разкошни гледки и великолепни забележителности. А и гостоприемството на местните и комфорта на Рибарска хижа „Шареният мост“ тук също ще Ви допаднат!

Рибарска хижа "Шареният мост"

Рибарска хижа „Шареният мост“

Видяно: 60 пъти

Коментари