Фестивал на дивите цветя в Родопите

Фестивал на дивите цветя – прелестта на Родопа планина!

Фестивал на дивите цветя в Родопите, архив

Фестивал на дивите цветя в Родопите, архив

Родопите – това безспорно е едно от най-дивните кътчета у нас, което пленява всеки, докоснал се до красотата му. По което и време в годината да се разходките из пътеките, горите и поляните тук, ще останете наистина възхитени от цялата тази прелест, събрана на едно място. А тази година, в периода от 20 до 28 юни ще се проведе и третото издание на уникалния Фестивал на дивите цветя. Той ще Ви покаже неописуемата красота на родопските поляни, а също и богатството на селските традиции. Фестивалът ще съвпадне и с празника Еньовден, което може да бъде само още един повод да дойдете тук и да се насладите на царящата наоколо прелест.

Фестивал на дивите цветя в Родопите, архив

Фестивал на дивите цветя в Родопите, архив

Съвсем спокойно може да бъде заявено, че Родопа планина е цветната градина на България. Има толкова много легенди, които разказват как самодиви са бродили по поляните на Родопите, обсипани с иглики и орхидеи. А местните знахари и до днес излизат на Еньовден и берат дъхави билки. Именно в месеца на билките и самодивите за трета поредна година ще се проведе фестивалът.

Фестивал на дивите цветя в Родопите, архив

Фестивал на дивите цветя в Родопите, архив

Самото събитие, по подобие на своето име, обещава да бъде доста пъстроцветно. То ще включва най-различни дейности, забавления и приключения. Интересни за малки и пораснали ще бъдат например ботаническите турове. Те биват осъществявани по маркираните ботанически пътеки. Бихте могли да се включите и в по екстремно и наистина неповторимо приключение, каквото обещава да бъде тридневният вело-тур сред пъстрите багри на родопските цветя.

Диви цветя

Диви цветя

През тези няколко дни представен ще бъде и уникалният фолклор на местните общности. Това ще бъде нещо, което определено си заслужава да видите и да покажете на децата си. Малчуганите, заедно със своите родители, могат да се отдадат и на художествени занятия в специално обособените за целта ателиета.
А експерти и любители могат да се включат и в интересните беседи, в които обяснени ще бъдат например начините за използване на местните диворастящи билки.
По време на Фестивала на дивите цветя Ви очакват наистина страхотни занимания и забавления. Можете да се включите към творческите ателиета на флорална тематика, да посетите базарите на билки, сладка и напитки, да разгледате прелестни снимки на природни пейзажи, а може да плетете и Еньовски венци от цветя, както и да вземете участие в още много други прекрасни занимания.

Еко-хотел Макрелов

Еко-хотел Макрелов

Ако и Вие смятате, че това ще е прекрасен начин за прекарване на времето, оригинален начин да посрещнете Еньовден или пък просто чудесна възможност за разпускане през почивните дни, то можете да резервирате стая в Еко Хотел „Макрелов“ и да се насладите на целия фестивал. А спокойствие и  уединение след емоциите, прекарани на фестивала, ще Ви осигури Къща за гости „Палас“ в Смолян.

Къща за гости Палас, Рудозем

Къща за гости Палас, Рудозем

Видяно: 105 пъти

Коментари