Райското пръскало

Три от най-великолепните водопади у нас

Красивите места в България определено не са малко. Трудно би било да посетите всички очарователни кътчета в страната ни. Ала има някои места, които всеки задължително трябва да посети и да види със собствените си очи. Точно такива са трите разкошни водопада, които сме избрали да Ви представим днес. Всеки един от тях притежава някакъв особен чар, който ще Ви впечатли и със сигурност няма да останете равнодушни пред гледката му.

Райското пръскало

Райското пръскало

Първото кътче, където искаме да Ви отведем, е може би и най-впечатляващото. Този водопад е със сигурност един от най-красивите и прочутите у нас. Става въпрос за водопада „Райското пръскало“. Той е най-високият водопад на целия Балкански полуостров. Разполага се на територията на Национален парк „Централен Балкан“ и ще го откриете под връх Ботев – първенецът на Стара планина. Често пъти водопадът се нарича и „Калоферското пръскало“, поради близостта на китното градче. Височината, от която пада водата тук, е сто двадесет и четири и половина метра и гледката е наистина зашеметяваща. Добра отправна точка към водопада е Хотел-ресторант Панорама в Калофер.

Следващите ни две предложения може и да не могат да се мерят с внушителните размери на Райското пръскало, но това по никакъв начин не им пречи да бъдат великолепно красиви.

Водопад Варовитец

Водопад Варовитец

Първият от тях е водопад „Варовитец“. Той е същински природен феномен, който ще Ви очарова с хубостта си. Водата тук пада от височина петнадесет метра и образува сякаш приказно було, с което закрива скалите зад себе си. А и звуците, които падащата на тераси към река Малки Искър вода сътворява, се сливат перфектно с песните на птиците, които огласят чудната гориста местност. „Варовитец“ се намира близо до град Етрополе.

„В китното етрополско село Ямна се разполага и третото ни предложение – водопад „Врана вода“.

Водопад Врана вода

Водопад Врана вода

Той е малък водопад, но за сметка на това истински красив. Красивата водна струя се спуска по скалистия участък приблизително петнадесет метра. Постоянния дебит на водата пък е спомогнал за образуването на доста голям гъбовиден мъх.

За да се насладите на очарованието на водопадите „Варовитец“ и „Врана вода“ бихте могли удобно да се настаните в симпатичния Къмпинг „Воденицата“, село Ямна.

Водопадите са само малка част от великолепието на природата, с което страната ни разполага в изобилие. Но, заслужава си да се насладите на хубостта поне на един от тях. Оставете се да бъдете завладени от прелестната картина, която ще се открие пред очите Ви! Насладете се и на приятния шум от разливащата се вода! Запазете спомен за цялото това очарование и му се връщайте към него винаги, когато имате нужда от малко покой.

Хотел - Ресторант Панорама, Калофер

Хотел – Ресторант Панорама, Калофер

Къмпинг Воденицата

Къмпинг Воденицата, с. Ямна

Видяно: 277 пъти

Коментари