Великден

Великден е – Христос Воскресе!

Възкресение Христово

Възкресение Христово

Страстната седмица е към своя край. А както всички знаем, тя завършва с Великден. Това е денят на Възкресението Христово. Това е едно от най-големите чудеса и тайнства в Християнството. Този значим празник бива честван цели три дни, а подготовката за него трае през цялата Страстна седмица.
Възкресението на Божия син се случва на третия ден, след като той е бил разпънат на кръста и погребан, гробницата била затворена, а отпред имало стража. Мария Магдалена и Мироносниците се отправят към гробницата на разсъмване, за да помажат тялото на Христос, но откриват гробницата празна. След Възкресението Божият син се явява на Мария Магдалена, а след това и на много от своите ученици. Четиридесет дни по-късно, в присъствието на своите ученици, ще се възнесе.
Великден е свързан и с множество традиции и обичаи. Още преди полунощ, в навечерието на най-великото чудо, в църквите бива четен откъс от Евангелието на Матей. Всяка година, точно в полунощ, се спуска небесен пламък в църквата на Божи гроб. Символично обредът бива повтарян и във всяка православна църква – свещениците предават пламъка на свещите си върху тези на вярващите. А хората занасят свещите вкъщи и палят с тях кандилата си.

Великден

Великден

А у дома вярващите изпълняват и още обреди. След пренасянето на небесния пламък у дома хората се поздравяват с „Христос Воскресе“. Започва и размяната на козунаци и обагрени в червен цвят яйца. Всъщност, това са и символите на Великден.
Първото червено великденско яйце е видяно в ръцете на Мария Магдалена, която  поднесла яйца на император Тиберий. Тя му разказала за Възкресението на Иисус Христос, но императорът не повярвал. Той казал, че ако това наистина се е случило, то яйцето в ръцете ѝ трябва да стане червено – и то станало! Това е и причината, поради която червената багра е основната за великденските яйца.  Тя символизира кръвта на Спасителя. Великденските яйца у нас се боядисват на Велики четвъртък или на Велика събота. Традицията повелява, че първото яйце трябва да се боядиса от най-възрастният член на семейството.

Великден

Великден

А докато яйцето е още топло и прясно боядисано с него се прави кръст на челото на децата у дома за здраве. На Великден всеки у дома избира яйце, с което ще се „бори“ срещу останалите. Чието яйце се окаже най-здраво – той ще е най-здрав през годината!
Друго, с което днес свързваме Великден – това е козунакът. Той представлява сладък обреден хляб, който символизира тялото на Божия син.
Великден е един от най-светлите християнски празници. Него трябва да посрещнете у дома заедно с цялото семейство, да отидете на църква, да се поздравите с „Христос Воскресе“, да се „сборите“ с червени и пъстри яйца, да опитате козунака. А останалите дни от празника можете да прекарате с близките си на някое приятно местенце като например Хотел „Виа Лакус“ в Сапарева баня!

Хотел "Виа Лакус", Сапарева баня

Хотел „Виа Лакус“, Сапарева баня

Видяно: 514 пъти

Коментари