Трети март

Символите, стоящи зад датата Трети март

Ден на Освобождението

Ден на Освобождението

Трети март определено е денят, който буди вълнение у всеки българин. На тази дата през 1878 година е подписан Санстефанският мирен договор. С него бива възстановена българската държавност. Днес датата е обявена за национален празник, на който организирани биват експозиции, шествия, празненства, походи, спектакли, целящи да напомнят на народа за историята му и неговите герои.
Руско-турската война е към своя край през 1878 година. Османците били разгромени,  а руските императорски войски марширували към Цариград. На няколко пъти Портата опитвала да спре руснаците, но не успяла. Руските войски превзели Одринската крепост и се оказали прекалено близо до столицата на врага, при което султанът се намира длъжен да се съгласи с предложеното примирие. А победителите на свой ред заявяват исканията си, сред които и автономия за България. Така освободена България се оказва държава с внушителни размери, които обаче скоро се превръщат в блян за много от държавниците.
А трети март става датата на националния ни празник, която представлява не просто символ на освобождението, но и на обединена България. Датата е и символ на силата на нацията ни, както и на нейният огромен потенциал.
Но щастието не трае много дълго, защото само няколко месеца по-късно е подписан Берлинският мирен договор, в който страната ни бива разпокъсана, а голяма част от териториите ѝ – раздадени на държавите съседки.

Шипка

Шипка

Въпреки всичко Трети март остава датата на празника. Днес тя символизира, всичко онова, което страната ни е можела да бъде. Трети март е денят, който ни напомня за най-прекрасният момент на освободената България – онзи момент, който е бил жадуван толкова дълго!
Събитията, които днес биват организирани в този ден, са много. Надали има кътче у нас, където празникът да не се отбелязва. Много ще бъдат организираните мероприятия и тази година.
Едно от задължителните места, където се отбелязва Освобождението, е Шипка. И този път цветя и венци ще кичат монумента. А седемте етажа на паметника, съдържащи може би най-съществената експозиция за българската история, ще бъде едно от най-посещаваните места у нас. Много патриоти ще разгледат оръжията, снимките, медалите, документите, вещите, съхранявани тук. Заслужава си да бъде видяно и копието на легендарното Самарско знаме.
Шипка е едно от местата, които определено трябва да посетите. А в случай че искате да отделите на празника повече от времето и вниманието си, то можете да посетите и Велико Търново. На трети март тук безплатно ще бъде излъчен спектакълът „Звук и светлина“, който ще Ви пренесе в друго време.

Родово имение Радост

Родово имение Радост

Хотел "Елеганс", Арбанаси

Хотел „Елеганс“, Арбанаси

За настаняване можете да се доверите на Родово имение „Радост“ , намиращо се недалеч от старата столица, а защо не и на Хотел „Елеганс“ в Арбанаси.

 

Видяно: 901 пъти

Коментари