1336380-bigthumbnail

Свети Валентин – обичаи, традиции, легенди и подаръци

Четиринадесети февруари – тази дата буди вълнение и очакване у всеки, открил своята сродна душа. Това е денят, в който с думи и жестове се опитваме да засвидетелстваме любовта, която изпитваме към половинките си. А цветя, балони, шоколад и подаръци, опаковани с червена хартия и панделки, са част от помощниците ни в това начинание. Особена атмосфера, приповдигнато настроение, романтика, усмивки и влюбени двойки, хванати ръка за ръка – това са нещата, които ще срещате по улиците на този празник.
Message-In-A-Bottle-3-9300Много от празнуващите на този ден спазват традиция, възникнала още през 14 век, а именно – да си разменят любовни послания, които днес се наричат валентинки. И независимо дали под формата на ръчно написано послание или готова картичка, подаряването на валентинка е един от многото романтични жестове, с които можете да изненадате любимия човек.

Икона на Св. Валентин

Икона на Св. Валентин

Макар че празникът носи името му, всъщност много малко се знае за самият Свети Валентин. Всъщност, в Католическата енциклопедия се споменава за трима светци с това име. Предполага се и че свързването на името му с любовния контекст на празника е следствие от най-различни легенди, предавани през годините.
Най-интересната сред тях разказва за император Клавдий, който събирал доброволци за своята армия. За да успее с начинанието си, той забранил брака, понеже много от мъжете не искали да се запишат в армията, да се бият и умрат, оставяйки семействата и жените си сами. Тук идва ролята на свещеника Валентин, който въпреки забраната помагал на влюбените да се венчаят. Заловен и екзекутиран на 14 февруари 269 година, той бил изпратен от благодарните хора с цветя и сладки. Години по-късно хората продължавали да се сещат за добрината му и го провъзгласили за светец, както и за покровител на влюбените.
От тук произлизат и много от традициите и обичаите свързани с този празник.
Днес на тази дата всеки иска да изненада любимия си човек и му достави удоволствие. А уикенда, прекаран на някое красиво и романтично местенце, или вечеря в някой изискан ресторант, определено е сред чудесните начини да отбележите празника.

Балчишки дворец

Балчишки дворец

За щастие у нас има множество приказни места, където да заведете половинката си. Ето, Балчик например е сред тези великолепни кътчета. Разходката из приказната ботаническа градина ще бъде много подходяща за случая. Всъщност, романтиката, царяща в „Балчишкия дворец“, пленява влюбените двойки, много от които сключват брак именно тук. Не случайно графикът с ритуалите е запълнен за месеци напред. На тази атмосфера, както и на приятна вечеря, ще можете да се насладите, посещавайки ресторант „Верони“.

Мост на влюбените, София

Мост на влюбените, София

Но дори и да не предприемете пътувания, то празникът отново може да бъде прекаран чудесно. Разходка по Моста на влюбените, завършваща с романтична вечеря в ресторант „Ниагара“ е също добър вариант да прекарате празника в София.
Свети Валентин е празник, който носи много истинско послание и емоция на хората. А това, че съвпада с друг празник – Трифон Зарезан – е само още една причина да се насладим на бутилка хубаво червено вино в компанията на любимия човек!

Снимки: Интернет

Ресторант "Ниагара"

Ресторант „Ниагара“

Ресторант "Верони"

Ресторант „Верони“

Видяно: 521 пъти

Коментари