Св.Св. Кирил и Методий

Споменът за Солунските братя

Икона на светите братя в с. Крапец, Добрич

Икона на светите братя в с. Крапец, Добрич

Единадесети май е дата, посветена на славянските първоучители Кирил и Методий, и много специален ден за всеки българин. В едни от най-старите ръкописни български книги е отбелязвана паметта на Солунските братя – 14 февруари е посветен за свети Кирил, а 6 април за свети Методий. Техният общ празник обаче се отбелязва на 11 май, а най-ранният спомен за това датира от XII век. Денят започва да се чества като църковна прослава, а през Възраждането преминава и в гражданско тържество за просвещение, за църковна и политическа независимост.

Народна библиотека "Кирил и Методий" в София

Народна библиотека „Кирил и Методий“ в София

Първото честване на тази дата у нас организирано от Найден Геров. То се е състояло през 1851 година в град Пловдив. А след 1857 година започва и редовното му честване. Понякога празникът бива бъркан с 24 май, когато е денят на българската просвета и славянска култура, изключителен принос за които имат светите братя. Днес  обаче 11 май е отбелязван като църковен празник, посветен на свети свети Кирил и Методий.
Причината за това объркване е, че през 1916 година бива въведен Григорианския календар, при който празникът, отбелязван от държавата и църквата, започва да се чества на един ден – само на 24 май. Но след 1969 година проведена е изкуствена секуларизация с отделянето на църковния календар от светския. Това е и причината днес да честваме два празника – църковният – на 11 май, а светският –  на 24 май.

Храм "Св.Св. Кирил и Методий", Шумен

Храм „Св.Св. Кирил и Методий“, Шумен

След Освобождението 11 май се превръща в общоучилищен празник на славянските първоучители. По това време се ражда и идеята да бъде направен химн – и така през 1892 в град Русе се появява текстът на „Върви народе възродени“, написан от Стоян Михайловски, ойто по това време е учител в Мъжката гимназия. А през май 1901 година Панайот Пипков написва и музиката.
Братята са създателите и онези, които разпространяват първата славянска азбука, наречена глаголица. Те са канонизирани като светци след като превеждат на славянски и популяризират Библията сред населението. Разпространението на християнството сред славяните е една от огромните им заслуги. Папа Йоан Павел II ги обявява за съпокровители на Европа, заедно със свети Бенедикт.
За своята дейност и отдаденост, значително повлияла на културното развитие на славяните, братята са наречени и „апостоли на славяните“. Тяхната глаголица е първата азбука, служеща за писменост на славянски. А кирилицата, която познаваме днес, е основана именно на тази глаголица, и днес се използва в множество славянски езици.

Глаголицата на солунските братя

Глаголицата на солунските братя

Сред градовете у нас, които първи са започнали отбелязването на празника, са Пловдив и Лом. Ако искате като истински християни и Вие да почетете този голям църковен празник, то бихте могли да го направите в Шумен например. Градът също е сред първите, започнали честването на 11 май. А и няколко дни тук ще Ви се отразят наистина добре. Можете да разчитате и на Семеен хотел „Мехджарел“, който ще Ви приюти!

Семеен хотел "Мехджарел", Шумен

Семеен хотел „Мехджарел“, Шумен

Видяно: 266 пъти

Коментари