Шипченски манастир "Рождество Христово"

Шипченският манастир „Рождество Христово“

Шипченски манастир "Рождество Христово"

Шипченски манастир „Рождество Христово“

В покрайнините на град Шипка се разполага Храм-паметникът „Рождество Христово“. Той е известен и като Шипченски манастир и представлява първият така впечатляващ паметник на българо-руската дружба. Удивително изкусна е изработката му – той е истински шедьовър в архитектурно отношение. А замисълът му, е да бъде възпоменание и възхвала  на руските войни и българските опълченци, жертвали живота си в името България по време на Освободителната война.
Манастирът е строен в периода 1885-1902 година. Всъщност, той не е нито първият, нито пък единственият паметник в знак на благодарност към освободителите – повече от четиристотин и петдесет са тези паметници у нас. Но онова, което отличава храма от всички други паметници, е това, че той е най-големият и най-красивият.

Шипченски манастир "Рождество Христово"

Шипченски манастир „Рождество Христово“

Построен е по инициатива на Гражданския комитет оглавяван от граф Игнатиев и майката на героя от войната ген. Скобелев – Олга Скобелева. Целта на изграждането му пък е напълно ясна – да увековечи паметта на загиналите в името на родината.
Манастирът е построен по проект на архитект професор Антоний Осипович Томишко, който спечелва обявения конкурс. Официалното откриване на храма се състои на 28 септември 1902 година.

Шипченски манастир "Рождество Христово"

Шипченски манастир „Рождество Христово“

Манастирският комплекс е съставен от църква, поклонническа сграда, монашески корпус, Духовна семинария и приют. Храмът е кръстокуполен, има квадратен нос и е с три апсиди. Три са арките, които оформят главния му вход, намиращ се на западната фасада. Плътно до нея се разполага кула-камбанария с внушителните петдесет и три метра височина. Тя е една от най-любопитните за посетителите части. Седемнадесет на брой са камбаните на нея. Най-голямата от тях тежи повече от единадесет тона и половина (11 643 кг). Тя е подарък от руският император Николай II. Любопитен факт е, че останалите камбани са отлети от оръдейните гилзи, събрани в района на битките. Тяхното общо тегло е приблизително тридесет тона!

Шипченски манастир "Рождество Христово"

Шипченски манастир „Рождество Христово“

По стените на храма и във външните галерии ще видите общо тридесет и четири мраморни плочи. На тях са изписани имената на загиналите опълченци и офицери през Руско-турската война, най-ожесточените битки по време на която, са се водили именно в Шипченския проход и съвсем недалеч от града.
Храмът е обявен за архитектурно-строителен паметник на културата в тридесет и третия брой на Държавен вестник, излязъл през 1970 година. Неговият храмов празник пък се отбелязва на 25 декември!
Ако сте решили да разгледате отблизо Шипченския манастир „Рождество Христово“, няма да съжалите. Той е наистина внушителен и изключително красив. И в случай, че Ви се прииска да останете още малко в атмосферата на това така значимо за българската история място, то можете да отседнете в Къща за гости „Деница“, намираща се недалеч от тук!

Къща за гости Деница, Стара Загора

Къща за гости Деница, Стара Загора

Видяно: 173 пъти

Коментари