Резервата Балтата

Северното Черноморие и пленителният Резерват „Балтата“!

Резервата Балтата

Резервата Балтата

Ако Ви се иска по време на уикенда да разпуснете на някое красиво и спокойно местенце, то добре ще е да с ориентирате към дестинация, която може да Ви осигури близост с природата. Защото само сред спокойствието на гората ще се почувствате освободени, отпуснати и готови да се насладите на приятната компания на близките си. И Резерват „Балтата“ ще е сред най-подходящите места за целта.
Резерватът се намира на Северното Черноморие и е един от най-поддържаните у нас. Разполага се в землището на очарователното село Оброчище, намиращо се недалеч от Балчик. Площта му обхваща цели 204 хектара, а целта на обособяването му като резерват, е опазването на естествена лонгозна гора и прилежащите ѝ растителен и животински свят. Това е най-северно разположената ни такава гора. Тя се простира по устието на река Батова, представляващо лиман. Непосредствена е близостта на резервата до курорта Албена, така че ако по време на ваканцията Ви се прииска и да полудувате, то заведенията и атракциите тук ще Ви очакват.

Резервата Балтата

Резервата Балтата

Съвсем няма да бъде скучен престоя Ви в „Балтата“! Тук е мястото, където наистина ще се почувствате освободени и отпуснати. Да оставите всички натоварващи мисли и ангажименти настрани и да се порадвате на красотата, която Ви заобикаля, на гледките и спокойствието – това е, с която ще Ви дари това място.
Резерватът е район, който приютява повече от двеста и шестдесет вида висши растения. Двадесет и осем от тях са защитени видове, шестнадесет от които включени в Червената книга на България. Полски бряст и остролист ясен ще се извисяват на най-голяма височина. По-ниско ще можете да видите листата на полския клен, бялата топола, черната ела, бялата върба. Ще Ви заобикалят глог, шипки, къпини, дрян.

Резервата Балтата

Резервата Балтата

Едни от най-любопитните за посетителите растения обаче си оставят лианите. Сред тях най-разпространена е скрипката, опасла с бодлив обръч всичко наоколо. Освен нея ще срещнете и дива лоза, повет, а също и бръшлян. Увивните растения придават много особен вид на гората. Те се спускат от дърветата и ще Ви дадат усещането, че сте попаднали в джунгла.

Резервата Балтата

Резервата Балтата

На територията на „Балтата“ живеят и много земноводни, птици, бозайници и риби. Ще срещнете тритони и жаби, гущери и костенурки. Сред птиците най-интересни са чаплите, жеравите, орлите, кълвачите, славите. От бозайниците пък най-често срещани са чакалите, къртиците, прилепите, зайците, видрите.
Ако интересът Ви към красивите растителни видове не стихне с посещението на резервата, то Ботаническата градина в Балчик и Хотел „Лотос“ ще се радват да Ви посрещнат!

Хотел Лотос, Балчик

Хотел Лотос, Балчик

Видяно: 271 пъти

Коментари