zaglavna

Ритлите – една от дивните ни природни забележителност!

За сравнително малката територия, която заема, България може да се похвали с наистина множество великолепни природни забележителности. И сред тях своето достойно място заемат и Ритлите. На гледката на тази дивна скална чудатост ще можете да се полюбувате до село Лютиброд, на левия бряг на най-дългата река у нас – Искър. Ритлите заемат площ от 123 хектара и по форма представляват отвесни и почти успоредни една на друга стени.

223_008_Ritlite_prirodna_zabelejitelnostТези скални образувания са наистина много причудливи и правят силно впечатление на всеки, пътуващ по дефилето, разкриващо в цялост своята прелест именно между Ритлите и Черепиш. Най-внушителни сред образуванието са четирите ритли на югоизточния склон на Врачанска планина. Скалните стени са наистина сякаш успоредни една на друга. Те се извисяват над реката и са високи средно петдесет метра като на места достигат и осемдесет! Всяка отделна стена е различна по дължинанай-късата е около двеста метра, а най-дългата е петстотин. Дебелината им също е различна – варира от три до седем метра. Ритли има и на десния бряг на Искър, но те са със значително по-малки размети.

223_003_Ritlite_prirodna_zabelejitelnostСамото име на природната забележителност идва от визуалната прилика между тях и страничните прегради на волската кола, наричани ритли.
Самите ритли представляват варовикови образувания на възраст повече от сто и двадесет милиона години – от времето, когато по тия места не е било суша, а е имало топло море! Именно по неговото дъно се утаявали варовикови и пясъчни пластове, които се 223_007_Ritlite_prirodna_zabelejitelnostредували. Осемдесет милиона години по-късно започнало старопланинското нагъване, при което тези пластове също се разместили и заели вертикалното положение, в което ги познаваме днес. Поради положението си пясъчните пластове се разрушили, но варовиковите останали на своето място. На свое място те оставили празни коридори измежду стръмните скали. Днес те са покрити с гъста растителност и множество широколистни видове.

Едно древно предание разказва, че тук някога се намирала голяма желязна врата. Тя затваряла пътя към крепостта Сердика.
223_004_Ritlite_prirodna_zabelejitelnostДнес край ритлите определено няма железни порти, но пък за сметка на това скалите са се превърнали в едни от любимите туристически обекти и място за катерачите, където те практикуват своето хоби. Обявени са за забележителност през 1938 година и днес много хора посещават това прелестно кътче, за да се насладят на дивната картина, която ритлите рисуват!

Видяно: 279 пъти

Коментари