Честита Първа пролет

Първа пролет е – празнувайте!

Честита Първа пролет

Честита Първа пролет

Първа пролет е празник, който обикновено бива очакван дълго време и винаги бива посрещан с усмивки и надежда за една топла и плодородна година. На Първа пролет се бележи краят на зимата и студа и началото на пробуждането на природата за нов живот. Това е денят на пролетното равноденствие – онзи, в който продължителността на деня и нощта са равни.
Периодът от началото на една астрономическа пролет до следващата е равен на приблизително 365,24 дни. Тази разлика е и причината датата на пролетното равноденствие да е различна през различните години. В северното полукълбо, където се намираме и ние, датата е 20, 21 или 22 март. През 2015 година астрономическата пролет ще настъпи на 20 март. Традиционно у нас и  трите дни се свързват с настъпването пробуждането на Земята, възобновяването ѝ. В този период из цялата страна организирани биват и множество тържества и празненства, провеждат се културни събития и интересни мероприятия. Пролетта е може би най-красивият сезон. Това е периодът в който прелетните птици се завръщат по нашите земи и запяват своите песни, възвестяващи прераждането на природата. По храстите и дърветата се показват първите пъпки, които съвсем скоро ще разцъфнат и ще обагрят всичко наоколо в нежни бели и розови цветове. Цветята също се показват и изпъстрят градините. Не след дълго светът ни отново ще притежава всички онези зелени краски, които са ни липсвали толкова дълго през зимата.

Честита Първа пролет

Честита Първа пролет

И хората започват да се пробуждат, стават все по-жизнени, по-дейни, по-креативни и по-усмихнати в унисон с греещото слънце. Повече стават и мислите за разходки, за приятни мигове в планината, сред гората и песента на листата, която те изпълняват и при най-лекия повей на вятъра. Няколко дни, прекарани в планината вече не предизвикват в умовете ни сковаващи от студ картини. Дори напротив – мислите за пролетна ваканция ни карат да се усмихваме и да се заредим с още енергия.
Първа пролет е денят, в който всички приветстваме пристигането на един от дългоочакваните сезони, който ще внесе в живота ни много свежест и красота през идните месеци. А край този празник се провеждат и множество интересни събития, които можете да посетите.

Ресторант „Вардар“, Дупница

Ресторант „Вардар“, Дупница

Ето например, посрещането на Първа пролет в Дупница, ще бъде много интересно и приятно за малки и големи. В парк „Рила“ ще се проведе чудесен детски концерт, засадени ще бъдат дървета и храсти. А за децата ще има и работилници, където да рисуват и да се забавляват. Ако мислите, че Дупница ще е добро място, където да посрещнете празника, то трябва да се отбиете и в Ресторант „Вардар“, където ще опитате и отлични ястия и свежи вкусове, в унисон с пролетта.
Ако пък предпочитате да посрещнете празника сред природата, то чудесно ще си прекарате и в Къмпинг „Воденицата“ в китното село Ямна в Етрополския край.

Къмпинг „Воденицата“

Къмпинг „Воденицата“

 

Видяно: 1275 пъти

Коментари