Празник на Сандански

Светли четвъртък – Празникът на град Сандански!

Празник на Сандански

Празник на Сандански

Безспорен факт е, че Сандански е едно от най-великолепните градчета у нас. Неговата чудесна локация спомага много за приятното прекарване, на което ще се насладите тук. Сгушено в подножието на Пирин планина, то се наслаждава на уникална атмосфера и неповторими природни картини. Разположено амфитеатрално, градчето  действително е едно от най-забележителните и неслучайно се радва на толкова много почитатели.
От дълго време е запазена традицията за посрещането на празника на града. Той се отбелязва всяка пролет на Светли четвъртък. Това е първият четвъртък след Възкресение Христово. През тази година празникът ще бъде посрещнат на 16 април. Много са празненствата и  инициативите, които общината и гражданите предприемат на този ден.

Макет на планината Пирин

Макет на планината Пирин

Доста са например хората, които се събират на дивно красивите поляни, намиращи се край манастирчето, носещо името на братята лечители – „Козма и Дамян“. Традиционно честването на празника започва с отслужването на празнична литургия и водосвет за здраве. Има и тържествено литийно шествие, съпровождащо иконата „Поясът на пресвета Богородица“, донесена от Роженския манастир.
Много интересни са и фолклорните програми, които се изпълняват от местни самодейци.
Тази година на сцената ще се изявят и децата на Сандански, които ще пеят и танцуват. Вечерта на площад „България“ пък ще бъде проведен тържествен концерт.
Да посетите Сандански по това време в годината ще бъде едно истински приятно преживяване.

Парк "Сандански"

Парк „Сандански“

На празника на града наистина има много забавления и програми, на които ще можете да се насладите. Но ако решите да останете в градчето за няколко дни, то определено няма да съжалите, защото ще преоткриете спокойствието, завладяващата атмосфера, настроението, красотата на това малко, но прекрасно кътче.
Всъщност, градът е известен с това, че тук се намира единственият парк у нас, който е с пясъчни алеи. А освен това, заедно с Морскта градина във Варна това е най-големият парк за страната ни. Неговата свежест се харесва на всекиго. Множеството пейки, детските кътове с катерушки и люлки, летният театър, градският стадион, двата плажа с басейни – всичко това се намира тук.
Никак не са малко и хората, свързващи градчето и със бившата резиденция на Тодор Живков. Тя е едно от интересните за много хора места в градчето. Край нея има огромен парк с великолепно езеро, в което плуват лебеди. А днес резиденцията е превърната в място, където и Вие ще можете да се настаните. Хотел „Свети Врач“ с радост ще Ви посрещне и приюти за празника на Сандански, а ако решите – и за по-дълго!

Комплекс "Свети Врач"

Комплекс „Свети Врач“

Видяно: 175 пъти

Коментари