Празник на розата и минералната вода

Празникът на розата и минералната вода в Павел баня

Празник на розата и минералната вода

Празник на розата и минералната вода

За доста дълъг период от време прекъсва отбелязването на Празника на розата и минералната вода в Павел баня. Той е възобновен едва през 2005 година, след почти четиридесет години прекъсване. Идеята на това великолепно празненство е да продължава да популяризира сред хората всички блага и богатства, с които общината разполага. И най-големите сред тях са именно прочутата ни маслодайна роза, както и минералните води, извиращи и течащи в околността, от чието лековито въздействие са се възползвали хиляди хора.
Традиция е празникът да бъде отбелязван винаги през втората седмица на месец юни. Той винаги бива посрещан с много емоции и голяма подготовка, защото през дните провеждани биват най-различни празненства.

Празник на розата и минералната вода

Празник на розата и минералната вода

Маслодайната роза е изключително ценна за този регион. Нейното производство всъщност има огромно значение за развитието на общината. Девет на брой са действащите розоварни тук. Павел баня може да се похвали и с цели пет хиляди декара, засети с рози. Много развит е и балнеоложкият туризъм, възможен благодарение на онзи дар, който природата е дала на това прелестно кътче, а именно – лековитата минерална вода. Почитателите на пълноценния отдих, след който се чувстваш отпочинал, зареден с настроение и енергия, определено ще оценят достойнствата на това кътче.
Няколко дни продължават тържествата за Празника на розата и минералната вода. През тях ще станете свидетели на изпълненията на детски фолклорни състави, които ще представят най-характерните за региона традиции  и обичаи. Много интересни са и изложбите, които местните творци организират. А на базарите ще можете да се сдобиете с интересни ръчно изработени предмети и продукти, произведени от маслодайна роза. Откриването на Плувното лято също е съществен и дългоочакван момент за всички.Избиран бива и Цар на минералната вода. Едно от най-дългоочакваните събития е и изборът на Царица Роза – то е съпроводено с прекрасен спектакъл.

Празник на розата и минералната вода

Празник на розата и минералната вода

Кулминация на празника обаче остава последният му ден, в който представян бива розоберът. Тук ще можете да видите и съвременните методи, по които се случа розоваренето. След всичко това ще се случи преминаването на голямото и пищно шествие на всички, участвали в празника. Участници, граждани и гости ще се съберат в центъра на града, където със залпа на черешовото топче ще бъде обявен и краят на празника.
Павел баня е място, където можете да се срещнете от близо с бита, традициите и народните обичаи, които не са забравени и до днес. Тук ще прекарате незабравими дни по всяко време на годината. А в дните на Празника на розата и минералната вода преживяването ще е наистина запомнящо се. Почивните дни тук със сигурност ще бъдат прекрасни, а Къща за гости „Нашенци“ ще се погрижи за комфорта Ви!

Къща за гости Нашенци

Къща за гости Нашенци

Видяно: 87 пъти

Коментари