Асеновград

Асеновград отбелязва своя празник

Асеновград

Асеновград

Един от градовете у нас, носещи особено очарование и радващи се на своя собствена, автентична атмосфера – това е Асеновград. Ала няма как да не е толкова великолепен, имайки предвид разположението му сред красотата на Родопа планина, която е може би първа по хубост у нас. Градът е една от прекрасните дестинации в този край, предпочитана от туристите по много причини. Една от тях е, че градът, известен и с прозвището „Малкият Йерусалим“, предлага множество забележителности, които да бъдат разгледани. Доста голям е броят на параклисите, църквите и манастирите, които ще откриете тук. Всички те са готови да посрещнат посетители и вярващи.

Манастир Света Петка

Манастир Света Петка

Разходката Ви из Асеновград ще е много интересна. Ако сте религиозни или пък сте почитатели на културния туризъм, то можете да поемете разходката си по някой от атрактивните туристически маршрути, които ще Ви отведат до прочутите манастири Свети Кирик, Араповския манастир, а също и Света Петка. Доста са и интересните музеи – ще откриете исторически, палеонтологичен, етнографски, а дори и винарски и музей на рока.

Палеонтоложки музей, Асеновград

Палеонтоложки музей, Асеновград

Ала една от най-големите  забележителности тук, имаща и историческа стойност, това е Асеновата крепост, която съществува още от времето на траките. Но тя придобива най-голямо значение през Средновековието, когато нейната стратегическа позиция я прави важен военен пост, нужен за отбраната на южните граници на Второто българско царство.
Това обаче е една изключително малка част от местата, които можете и трябва да разгледате тук. Но наистина очаровани ще останете от града, посещавайки го именно по това време в годината. Тази година празникът на Асеновград ще бъде посрещнат на 26 май, а по случая организирани ще са празненства и интересни мероприятия.
Всъщност, празникът на града няма точна дата, но обикновено бива отбелязван през последната майска седмица, като тържествата често продължават през седемте дни.

Асенова крепост

Асенова крепост

Те обикновено включват празнично шествие продължаващо от Асеновата крепост до града, което продължава с поднасяне на цветя на паметника на човека, чието име днес носи града – Иван Асен II. И тази година ще бъде издигнато знамето на общината, ще има водосвет и благослов.
Една от интересните прояви, в която и Вие можете да вземете участие, това е „Под чинарите на Каварджията“ – представлява чудесен панаир на костюми, специалитети и занаяти. За децата също организирани ще бъдат много забавления и работилници. Няма да липсват и празнични концерти.

Хотел Космос

Хотел Космос

Асеновград е приказно място и да се насладите на уникалната му атмосфера, особен на празника на града, ще е наистина чудесни преживяване. За доброто Ви прекарване ще се погрижи Асеновград, а за комфорта можете да се доверите на Хотел „Космос“.
Гостоприемно ще Ви посрещне и приветливата Къща „Вила Вълчаница“ в китното село Добростан.

Къща Вила Вълчаница

Къща Вила Вълчаница

 

Видяно: 229 пъти

Коментари