Петък 13

Колко страшен може да бъде Петък 13-и?

Петък 13

Петък 13

Числото тринадесет предизвиква у много хора неприязън и страх.  Но в съчетание с петия ден в седмицата, то е способно да предизвика дори ужас. Немалък брой от хората у нас са суеверни. Това означава, че ще има доста хора, които за втори път тази година ще преминат през неприятното преживяване, каквото за тях е петък 13-и. Лошата новина за тях обаче е, че февруари и март не изчерпват срещите с фаталната дата тази година. Тя ще се появи в календарите ни отново и през ноември.
Но какво ли е довело до обявяването на този ден за носещ токова неприятности и нещастие? Всъщност тезите за нарочването на тази дата са много. Едни от тях се обосновават на факти и исторически събития, други – на религия, трети – на суеверия. Общото между тях, е че всички те провъзгласяват деня за фатален.
Истината е, че в много култури 13 се счита за фатално число. Много изследователи са впрягали усилията си през годините, търсейки корените на „черния петък“.  Числото и датата са свързвани със смъртта и злата участ на много хора.
На тринадесети октомври 1307 година например е бил арестуван  Жак дьо Моле – Великият Магистър на Ордена на тамплиерите. С него арестувани са и хиляди рицари, които били измъчвани и изтезавани, докато не признали куп обвинения. Част от тях били екзекутирани, а други – изгорени на клада.
В древен Рим пък магьосниците се събирали само на групи от дванадесет души. Тринадесетият се считал за самия Дявол.

Совалката Аполо 13 след пожара

Совалката Аполо 13 след пожара

Совалката Аполо 13 бива изстреляна на тринадесети април, на площадка №39 (13х3), а часът на излитането ѝ е 13:13 ч. Плановете на совалката са объркани от експлозия, но за щастие екипажът ѝ се завръща невредим.
Много са и интересните факти, покрай това число.
Едно от суеверията е на религиозна тематика и е свързано с Тайната

Тайната вечеря

Тайната вечеря

вечеря и тринадесетте души, присъствали на нея. Малко по-късно Иисус Христос бива разпънат на кръста в петък. Поради тази причина във Франция съществуват професионални гости, които биват канени, в случай, че душите на трапезата се окажат тринадесет на брой.
Проучвания в наши дни показват, че значителна част от хората по света отказват да отидат на работа на петък 13-и. Те не шофират автомобилите си и не излизат от дома си.
А има и хора, имащи фобия към тази дата. Тя се нарича „параскевидекатриафобия“. Само в Америка тя измъчва около двадесет милиона души.

Комплекс „Black Cat“

Комплекс „Black Cat“

В случай че не сте сред хората, боящи се от петък 13-и, то бихте могли спокойно да се отдадете на почивка през уикенда. А ако си падате авантюристи и обичате да изпитвате себе си, то бихте могли да резервирате стая за петък в Комплекс „Black Cat“ в София. Надали ще успеете да намерите стая №13 в който и да било хотел, но все пак и така ще съберете достатъчно суеверия на едно място!
Ако пък не желаете да предизвиквате съдбата, то можете да се насочите към приятно място, каквото със сигурност е Хотел-ресторант „Чаирите“ в София!

Хотел-ресторант „Чаирите“

Хотел-ресторант „Чаирите“

 

Видяно: 62 пъти

Коментари