Петровден

Петровден – празникът на светите апостоли Петър и Павел

Петровден

Петровден

На двадесет и девети юни е дата с особено значение за християнския календар. Това е Петровден – празник, свързван със светите апостоли Петър и Павел. Те били разпространители на християнството, поради което често са търпели гонения и страдания.
Самият Петър е бил беден рибар от Витсаида и става един от първите и любимите ученици на Христос, както и един от най-верните му последователи. Първоначално Павел изповядвал юдейската религия и е участвал в гоненията на християните. Но един ден на път за Дамаск той бива ослепен от видение на Господа. Три дни по-късно той бива изцерен и от противник се превръща в разпространител на Христовото учение.

Петровден

Петровден

Петър бива разпънат на кръст през 67 година, а на същия ден е осъден и Павел, но за него отредено е неканонично честване на 30 юни, наричан още Павльовден.
Името, с което апостол Петър се ражда е било Симон. Христос е този, който му дава името Петър , означаващо „камък“. Той е и сред любимите му ученици.  Той е и този, който се отрича три пъти от Иисус в двора на първосвещеника. Христос му предрекъл това, а самият Петър дълбоко се разкайвал за своя грях.
След възкресението си Христос първо се Явява на Петър, възстановявайки неговото апостолство, отнето след малодушната му постъпка. До 67 година Петър продължил да  проповядва Христовото учение и правил много чудеса. А след осъждането си на смърт, когато трябва да бъде разпънат на кръст, той моли за едно единствено нещо – да бъде разпнат с главата надолу, защото не смятал, че е достоен да получи една и съща смърт със Спасителя.

Трапезата на Петровден

Трапезата на Петровден

В народните представи апостолите Петър и Павел били възпиремани като братя, от които Петър е по-младият. А някъде са считани и за близнаци. На иконите Свети Петър бива изобразяван винаги като старец в бели одежди. Той държи ключовете на райските порти, поверени му от Иисус, и определя кои са праведните души и кои – не.
Петровден е и краят на Петровите Заговезни, започващи първата седмица след Петдесетница. На този завършващ ден за поста се приготвя младо петровско пиле. А в някои региони приготвяни биват обредни хлябове и се ядат ранни ябълки – петровки.
На 29 юни своя имен ден празнуват и всички, носещи името Петър, Павел, Петя, Петрана, Полина, Павлина, Камен. Честит да е и празникът на градовете Павликени и Лясковец!

Къща за гости Палас, Рудозем

Къща за гости Палас, Рудозем

Ако Ви се иска да посрещнете празника на някое тихо и спокойно местенце сред природата, то Къща за гости „Палас“ в Смолян ще бъде перфектното място за целта. А ако пък идеята Ви е да съчетаете празника с Джулай морнинг на следващия ден, то можете да го направите на морския бряг в Златни Пясъци. Тук за комфорта Ви ще се погрижи Хотел „Странджа“.

Хотел Странджа, Златни Пясъци

Хотел Странджа, Златни Пясъци

Видяно: 268 пъти

Коментари