Петдесетница

Петдесетница – рожденият ден на християнската църква

Петдесетница

Петдесетница

В християнската вяра има няколко наистина значими празника и един от тях е Петдесетница. Това е денят, в който Светия Дух се явява на апостолите. Дата тридесет и първи май е тази, на която ще се отбелязва празникът тази година. Той е подвижен, зависещ от датата на Великден. Петдесетият ден след това събитие често бива наричан и Ден на Света Троица. Празникът има изключително значение и е един от най-светлите празници, поради една простата причина – той се счита за рождения момент на християнската църква.
Обикновено на иконите се изобразяват действията, случили се на конкретно място. Интересен факт е, че иконите за Петдесетница се изобразяват на фона на Сионската горница. Това е символ, отразяващ огромното значение на събитията, които със значението си надвишават място и време, в които са се случили.

Петдесетница

Петдесетница

По традиция на този ден вечерната служба и утринното богослужение се обединяват в едно. Четени на този ден биват специални молитви, а в храмовете бива хвърляна шума. Тя символизира Светия Дух. А в своите молитви, хората си спомнят за своите починали роднини и близки.
Интересна е и историята на този празник. След Възнесението Богородица, апостолите и вярващи, се намирали в Сионскта горница, където се молели. В неделята, петдесет дни след Възкресението, тук се извила вихрушка и Свети Дух се явява пред вярващите като огнени езици. Той дарил на вярващите ценни дарове – любов, милост, вярност, търпение, мир и други. Именно под влиянието на Светия Дух хората тръгнали по света, за да проповядват християнството.

Петдесетница

Петдесетница

А заради вихрушката много от жителите на Йерусалим се струпали край сградата, за да разберат какво се е случило. Пред всички тези хора била изнесена и първата християнска проповед от Свети Петър, в която той величаел Иисус Христос. Именно в този ден повече от три хиляди души приели християнството като своя вяра и създали първата християнска общност.
Така Петдесетница се превърнала в рожден ден за църквата. На този празник няма как да не посетите някой от най-живописните храмове у нас. Един от тях безспорно е Църквата „Свети Архангели Михаил и Гавраил“ в Арбанаси. А тук, сред хубостта на живописното село, бихте могли и да останете няколко дни, отседнали в Хотел-механа Панорама.

Хотел-механа Панорама, Арбанаси

Хотел-механа Панорама, Арбанаси

Видяно: 122 пъти

Коментари