Пещерата Лепеница

Пещерата „Лепеница“ – част от дивната хубост на Родопите!

Пещерата Лепеница

Пещерата Лепеница

Родопа планина – тя ни е дар от природата, с който всички трябва да се гордеем. Нейната хубост не би могла да се опише с думи – тя трябва да се види и да се изпита възхищението, което ще предизвика. А едно от най-интересните места, сгушени сред прелестта на Западните Родопи, безспорно е пещерата „Лепеница“. Тя се разполага в подножието на връх Сюткя. Пещерата е изключително живописна – впечатлени ще бъдете още от начина, по който ще Ви посрещне. Площта около нейния вход е покрита с горски площи, така че посещението Ви ще започне с приятна разходка из гората!

Пещерата Лепеница

Пещерата Лепеница

Пещерата ще откриете недалеч от Ракитово и само на десетина километра от Велинград – друго прекрасно планинско кътче. Посещението ѝ ще е екстремно приключение за всичко любители на природата. През 1930 година жители на Ракитово създават първият клон на Българското пещерно дружество. Само година по-късно от пещерата за изследвани и картографирани около четиристотин метра. Провеждани са и още доста експедиции, но пълното картиране на „Лепеница“ се случва едва през 1973 година.

Пещерата Лепеница

Пещерата Лепеница

По долния етаж на пещерата рече река Лепеница. На най-горният пък видени могат да бъдат множество малки езерца. На средния пък ще разгледате разнообразни пещерни образувания. Етажът е сух като място намират и две езера. През дъждовните дни те стават четири. Доста интересни за посетителите са множеството сталактити и сталагмити, стърчащи от всякъде. Има и други причудливи форми, на които ще се любувате. В „Лепеница“ са открити и седем пещерни бисера. Днес те са изложени в Природонаучния музей в София.
Богата и наистина интересна е и фауната на пещерата. До момента открити са двадесет и четири вида животни, обитаващи „Лепеница“. Шест от тези видове са категоризирани като троглобионти или с други думи – такива, които живеят единствено в пещери. Тук убежище намират и седем вида прилепи, обитаващи я през различните сезони, шест от които са сред приоритетните за опазване не само у нас, но и в цяла Европа.

Asyov Holidays Hotel, Велинград

Asyov Holidays Hotel, Велинград

Пещерата „Лепеница“ е наистина интересно място, което да разгледате. А из Западните Родопи ще откриете и множество красиви местенца, където да отпочинете. Ако разходката из пещерата ще бъде само част от ваканцията Ви, то определено трябва да се на насочите към Велинград, където да разпуснете за почивните дни. Симпатичният Хотел „Asyov Holidays Hotel“ пък ще предложи да Ви подслони!

Видяно: 116 пъти

Коментари