Пещерата Бачо Киро

Пещерата „Бачо Киро“ – място което трябва да видите!

Пещерата Бачо Киро

Пещерата Бачо Киро

Ако и Вие споделяте мечтата на мнозината родни туристи, да посетите и стоте забележителни места, включени в списъка на най-значимите ни  национални туристически обекта, то със сигурност във вече изготвеният Ви план за посещение присъстват и няколко пещери. Една от най-забележителните сред тях е старопланинската пещера „Бачо Киро“. Тя носи това има от дълго време насам – през 1940 година тя е кръстена в чест на Бачо Киро – един от именитите герои на Априлското въстание.

Пещерата Бачо Киро

Пещерата Бачо Киро

Пещерата ще откриете на шест километра от град Дряново и само на триста метра западно от Дряновския манастир. Обителта също е една от най-значимите национални забележителности, така че с едно идване до тук ще имате възможността да разгледате две от най-прекрасните места у нас.
През годините пещерата е предизвиквала любопитството на много археолози. Най-много проучвания са проведени в първата ѝ зала, наречена „Преддверието“. Тук открити са били голямо разнообразие от оръдия на труда.

Пещерата Бачо Киро

Пещерата Бачо Киро

Внушителен е перидодът от време, от който датират откритите следи от човешко присъствие тук, а именно 150 000 до 12 година преди Христа, съвпадащи със средния и късния палеолит. Изключителна емоция ще бъде за Вас да се разходите из място, което е било обитавано преди десетки и дори стотици хиляди години.
Из вътрешността ще разгледате и голямото разнообразие от карстови образувания, сред които драперии, сталактити, сталагмити, сталактони и други. Ще видите и интересни карстови форми, наподобяващи риби, змии, хора. По време на обиколката няма да Ви бъде много топло, но не и прекалено студено . Температурата е постоянна – 13 градуса, а влажността е много висока. Това се дължи и на факта, че пещерата се е образувала под напора на водата на река Андъка.

Пещерата Бачо Киро

Пещерата Бачо Киро

Както казахме, тук открити са много следи от човешко присъствие, а също така и от домашни и диви животни. Сред костите, открити във вътрешността ѝ, се отличава уникалният скелет на мечка с височина цели три метра. В пещерата и до днес живеят голя брой прилепи, представители на четири вида.
Друга сред интересните атракции за посетителите е „Чистилището“. То представлява доста тесен, трудно проходим и нисък коридор с размери 60 на 40 сантиметра, за който се смята, че може да бъде преминат само от праведните.
И за да се насладите пълноценно на това прекрасно преживяване, то можете да резервирате стая в Комплекс „При Чеха“ в Дряново, от където наистина ще се почувствате част от неповторимата атмосфера, царяща тук!

Комплекс При Чеха, Дряново

Комплекс При Чеха, Дряново

Видяно: 657 пъти

Коментари