original_regions_2_1

Остров Батин – едно прелестно късче от роднината!

С площ от 4,200 квадратни километра, остров Батин се нарежда на четвърто място сред най-големите български острови, разположени в река Дунав. Той се нарежда веднага след Белене, Козлодуй и Вардим. Разполага се на територията на област Русе – от 522,5 до 529.5 километър по течението на реката. Ще го откриете северно от китното дунавско село Батин, чието име носи. Разстоянието отделящо го от българския бряг е не повече от двеста метра

Формата на острова е елипсовидна – издължена в двата края и тумбеста в централната си част. Неговата дължина е шест километра, а ширината, която достига в максимум, е 1,8 километра. В най-високите си части той достига надморска височина от почти двадесет метра. Това е и най-западната част на острова имаща денивелация приблизително девет метра над нивото на реката.

01

Остров Батин е бил образуван от речните наноси. Глината и пясъка тук се примесват с алувиални почви. Днес растителността на острова е представена главно от върби. При по-високи води на реката една част от острова бива залята. Образувани са и две блата. Голямото е с площ от четиринадесет хектара, а по-малкото със скромните четири хектара и половина. Част от земите на острова биват обработвани, а друга част се използват за паша на добитък.

Островът принадлежи към територията на Държавното дивечовъдно стопанство „Дунав“, поради което тук се разполага и ловен дом – може би най-луксозният в цяла Североизточна България. Това е място, където успешно можете да се справите с лова на дива свиня, благороден елен и сърна. Почитателите на риболова също няма да останат разочаровани – в околността има места, подходящи за улова на амур, каракуда, шаран, толстолоб и други.

На два километра от ловния дом на остров Батин ще можете да видите лонгозен дъб на възраст повече от 300 години! Дебелият му ствол е цели шест метра. Досещате се, че то е защитен обект и е наистина много внушително.

Разходката из остров Батин ще е много вълнуваща и освежаваща. От тук се откриват и уникални гледки, особено живописна е например тази към румънския бряг. Русе пък е на шестдесет километра от острова! Отскачайки до града и посещавайки забележителности като крепостта Червен, Ивановските скални църкви, Басарбовския манастир, определено трябва да си оставите време, за да разгледате и остров Батин! Ще останете удивени!

02

Видяно: 2138 пъти

Коментари