8 март - Ден на жената

Възникване и идеи за отбелязването на Деня на жената

Осми март - Ден на жената

Осми март – Ден на жената

Осми март е датата, на която международно бива отбелязван Денят на жената. Това е ден, посветен на всички дами и ден, в които жените по света получават признание. Първоначално възникнал като политическо събитие, днес празникът е придобил малко по-различен смисъл и се превръща в повод за мъжете да демонстрират своята любов и симпатия към жените в живота си, в ролята им на майки, съпруги, приятелки, роднини, колеги.
Осми март се отбелязва и в България. Тази дата у нас се превръща в нещо като комбинация между Свети Валентин и Денят на майката – ден, отнасящ се до любовта и топлите чувства, които изпитваме към представителките на нежния пол.
Но все пак е редно да споменем и няколко думи за историята и възникването на празника. За първи път Ден на жената е бил отбелязан в Съединените американски щати на 23.02.1909 година. Идеята за обособяването на ден, посветен на жените, който да се чества международно, се появява след индустриализацията в началото на двадесети век. А самата дата осми март е избрана и свързана с първата масова проява от страна на жените, състояла се на този ден през 1857 в град Ню Йорк, където жените излизат на протест срещу ниското заплащане и лошите условия на труд. От тук произтичат и още много събития, в които главни действащи лица са именно жените.

Осми март - Ден на жената

Осми март – Ден на жената

Така осми март всъщност възниква като ден, в който международно биват признати постиженията на жените в политическата, икономическата и обществената сфера. У нас денят започва да се отбелязва в тесен кръг от 1911 година, а четири години по-късно е и първото публично шествие. След 1960 година празникът придобива доста голяма популярност сред дамите от всички възрасти. Днес осми март е повод за много мъже да поднесат цветя на любимата си, за деца, показващи обичта си към своите майки, както и за признание на заслугите на всички учителки.

СПА хотел Албена, Хисаря

СПА хотел Албена, Хисаря

Осми март е една много подходяща дата, на която бихте могли да направите мил жест към важна за Вас дама. Да ѝ подарите няколко прекрасни дни в СПА Хотел „Албена“ в Хисаря например, ще бъде един от най-добрите начини да засвидетелствате обичта си. Красотата на Рибарица и прекрасният Хотел „Арго“ също ще бъдат чудесен избор!

Снимки: Интернет

Хотел Арго, Рибарица

Хотел Арго, Рибарица

Видяно: 757 пъти

Коментари