22 септември

Обявяването на Независимостта на България!

22 септември

22 септември

На 22 септември през 1908 година с манифест бива обявена независимостта на България. Това се случва в църквата „Свети Четиридесет мъченици“ в старата столица Велико Търново. През 1909 година е признато Независимото Българско царство и от Великите сили. Това е актът, с който на практика отхвърляни биват и последните васални връзки с Османската империя. Това е моментът, в който Княжество България става независима държава, начело на която застава коронованият цар Фердинанд.
Много дълго време обаче това събитие не е било оценено като значимо от новата история. Но истината е, че на датата 22 септември 1908 година България, която е една от най-старите европейски държави, отново се появява на световната карта, при това след цели пет века османско владичество! Денят пък е обявен за официален празник от Народното събрание на десети септември, цели деветдесет години по-късно.

22 септември

22 септември

Но за да се случи обявяването на независимостта на младата българска държава, необходими били благоприятни условия. А през лятото на 1908 година, те били точно такива – по това време в Османската империя младотурска революция завършила с успех, а една от Великите сили – Австро-Унгария – , наложили Берлинския договор, тъкмо се готвела да го наруши. Княз Фердинанд съзрял в това възможност и се срещнал с император Франц-Йосиф, с който съгласували действията си.
На двадесети септември Австро-Унгария обявява анексията на Босна и Херцеговина. Два дни по-късно в княз Фердинанд прочита манифеста за обявяването на независимостта и бива отслужен молебен, за да бъде благословена българската държава. Не случайно това се случва в черквата „Свети Четиридесет мъченици“ във Велико Търново – това е символичен жест за продължението на Второто българско царство. Манифестът бива прочетен и от министър-председателят Малинов на историческия хълм Царевец пред многолюдните българи.

Хълма Царевец

Хълма Царевец

За да бъде международно призната независимостта обаче, Британската империя поставя условие да се започнат преговори между България и Турция, по време на които Високата порта иска от страната ни много висок данък, при което Малинов заявява, че независимост не се откупува и мобилизира част от българската армия. Тогава се намесва Русия, която решава да посредничи в преговорите и предлага да опрости дълг на Османската империя, останал от Руско-турската война. Тогава Високата порта се отказва от обезщетението, поискано от България и признава независимостта ѝ, случило се на 6 април 1909 година. В продължение на десет дни след това европейските сили признават България за царство и вече независима държава!

Хотел Търнава

Хотел Търнава

И тази година празникът ще започне в град Велико Търново с литургия в църквата „Свети четиридесет мъченици“. Ще има празнично шествие, ще се поднасят венци и цветя, ще се проведат концерти, изпълнени от представителна част от НВУ „Васил Левски“ ще бъдат строеви хватки с оръжие, а програмата ще завърши с Аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“!
Посрещнете празника в старата столица и се отдайте на неповторимото усещане и емоцията, които ще Ви обземат! Хотел „Търнава“ пък ще Ви предложи подслон.

Видяно: 488 пъти

Коментари