Нощ на музеите

Европейската нощ на музеите

Нощ на музеите

Нощ на музеите

Европейската нощ на музеите е уникално събитие, организирано за първи път във Франция. Само за няколко години инициативата добива толкова голяма популярност, че днес се отбелязва в почти всички страни в Европа, включително и у нас. Тази година ще бъде отбелязано юбилейното издание на Нощта на музеите, което означава, че програмите ще са още по-интересни, отколкото са били до сега. И в този аспект България няма да направи изключение.
У нас тази проява бива редовно провеждана от няколко години и традиционно се отбелязва под патронажа на Френския институт и Българското министерство на културата. Самият формат на събитието представлява доста отворена програма, целяща да направи съпричастни към своята кауза възможно най-голям брой хора. Възможността да се докоснете до ценностите, които всички музеи у нас предлагат, е наистина чудесна и не бива да я пропускате – позволете на техните послания да стигнат и до Вас!

Нощ на музеите

Нощ на музеите

В Нощта на музеите посещенията са винаги безплатни, а работното време удължено чак до полунощ. И тази година, в почти всеки град у нас, своите врати ще отворят десетки пространства за култура и изкуство, очакващи да посрещнат почитатели и заинтересовани от цялата страна. Все по-големият брой на хората, участващи в проявите, прави възможно и предаването на посланието на тази инициатива. А най-важното е то да достигне до младите и събуди техния интерес към историята, към културата и ценностите, да отворят сетивата си за изкуството.

Нощ на музеите

Нощ на музеите

През миналата година само в столицата са взели участие около сто и петдесет хиляди души. През 2015 се очакват дори повече, а за тях вратите си ще отвори например Националният исторически музей. Посетителите му ще видят неговата постоянна експозиция, но също така и изложбата „Аристократи и войни“, включваща експонати от различни исторически музеи в страната.  Проведена в София ще бъде и интересна инициатива-експеримент, която ще бъде на тема „Следвай този път. Как видях Европа в музейните експонати“. В нея гостите ще се опитат да разкрият мястото на музейните ни обекти в европейски измерения. Участниците ще „намерят“ маркирани експонати и ще получат още информация за тях и европейската им стойност.
Ако сте решили да посетите столицата за тази проява, то можете да разчитате на Къща за гости „Флора“, която с радост ще Ви подслони.

Къща за гости "Флора", София

Къща за гости „Флора“, София

В Нощта на музеите отново ще вземе участие и музеят „Старинен Несебър“. Неговата богата и разнообразна програма ще зарадва жителите и гостите на градчето, които ще могат да посетят Археологическия музей, както и църквите „Свети Йоан Кръстител“ и „Света Параскева“. В Нощта на музеите проведено ще е и награждаването на участвалите в конкурса „Личности с национална значимост от Несебър“. Още много са проявите, в които ще можете и Вие да вземете участие.
А за вечерта, а и за повече дни, подслон ще намерите в лицето на Хотел „Елизабет“!

Хотел "Елизабет", Несебър

Хотел „Елизабет“, Несебър

Видяно: 109 пъти

Коментари