Цар Фердинанд, Съединение на България

Независимостта на България. История и честване на празника.

Двадесет и втори септември е важна дата в българската история. На този ден преди 106 години страната ни обявява своята независимост. Това става възможно едва тридесет години след Руско-турската освободителна война, а през това време България представлява трибутарно княжество. Независимостта на България е провъзгласена с Манифест на 22 септември 1908 година в старопрестолния град Велико Търново в църквата „Свети Четиридесет мъченици“.

Определянето на България от Берлинския договор като васално княжество на Османската империя е факт, възпрепятстващ стопанското развитие на държавата ни, който също така ограничава и възможностите ѝ за развитие на международните отношения. Това са и част от основните причини, поради които след Съединението на Княжество България с Източна Румелия, политическите усилия се насочват към обявяването на независимост. През септември 1908 година настъпват благоприятни условия за осъществяването на тази цел. По това време Великите сили са насочили вниманието си към споровете на Франция и Германия за Мароко, а също и Автро-Унгария се готви за анексирането на Босна и Херцеговина. В това време в Истанбул се извършва преврат, а по жп линията Одрин-Белово избухват стачки.

Цар Фердинанд, Съединение на България

Цар Фердинанд, Съединение на България

Правителството на Александър Малинов съумява успешно да се възползва от момента и конфискува жп линията. В навечерието на 22 септември министър-председателят на България посреща българския княз, откъдето правителството и Фердинанд I поемат към Велико Търново, където ще бъде обявена независимостта.

Интересен факт е, че царският влак, в който управниците пътуват, прави почивка на гара Две Могили. Именно тук Александър Малинов написва текста на Манифеста, под който князът и всички министри поставят своите подписи. А днес на това място е поставена плоча, разказваща историята на тази паметна нощ.

Историята на Независимостта на България е доста интересна и с нея би трябвало да бъде запознат всеки българин и родолюбец. А датата 22 септември е изключително важна! Не случайно тя е обявена за национален празник на страната ни и на този ден се организират празненства във всичките ѝ краища. А едни от най-тържествените биват организирани в старата столица Велико Търново и това съвсем не е случайно. Ако искате да отпразнувате подобаващо този голям празник, може би това е най-подходящото място, където да го направите.

Велико Търново е мястото, където бихте могли да посетите църквата „Свети Четиридесет мъченици“, където е била обявена независимостта.Тук ще бъде отслужена света литургия, както ще се извършат и много други ритуали, като например издигането на Националното знаме на Република България на Крепостта „Царевец“. Поднесени ще бъдат и цветя на Пирамидата на независимостта, а също и на паметника „Майка България“. Вечерта организиран ще бъде лазерен шоу спектакъл на крепостта Царевец, а определено трябва да видите и Аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“.

А идеално място, където да се настаните, за да можете подобаващо да посрещнете празника, е Хотел ЕЛЕНА във Велико Търново!

Хотел Елена, Велико Търново

Хотел Елена, Велико Търново

Видяно: 199 пъти

Коментари